Daria & Takie Zdrowe Wege

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” width=”98.5%” global_colors_info=”{}”]

Czy dieta wegańska to moda czy przemyślany sposób odżywiania? Okazuje się, że o wyborze diety roślinnej decyduje nie tylko troska o dobro zwierząt, ale i świadoma wiedza żywieniowa. Ilość publikacji potwierdzająca korzyści stosowania diety wegańskiej, rośnie w równym tempie z liczbą przybywających wegan. Roślinożercy unikają spożywania wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego z kilku istotnych powodów, na które składają się przede wszystkim: chęć dbania o zdrowie, łatwiejszą utratę masy ciała, a także troska o dobro zwierząt i naszą planetę.

Dla kontrastu pokażemy Ci dane dotyczące mięsożerców. Miesięczne spożycie mięsa i drobiu przypadające na jednego Polaka wynosi średnio 6,73 kg (dane GUS). Ponadto przeciętny dorosły w Polsce spożywa miesięcznie 4,33 kg mleka, sera i innych produktów mlecznych, co znacząco przekracza zalecane przez dietetyków normy. Jednym z największych problemów, przed którymi stoimy dzisiaj, jest to, że masowa hodowla zwierząt nie bierze pod uwagę ich dobrostanu. To niewątpliwie jeden z głównych powodów, który skłania społeczeństwo do przejścia na weganizm. Innym, ważnym argumentem jest środowisko. Wiele badań udowadnia, że uprzemysłowiona produkcja zwierzęca i mleczarska poważnie odbija się na naszym ekosystemie. Czy warto doprowadzać naszą planetę do takiego stanu?

Czy wiesz, że każdego roku marnujemy w Polsce 9 mln ton żywności! Aż jedna trzecia, czyli 1,6 mld ton, wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły, marnuje się już na etapie produkcji, a pozostała część ląduje w naszych koszach! Jak pokazują badania na zlecenie Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucamy pieczywo, kolejno na liście znajdują się owoce, a na trzecim miejscu uplasowały się  wędliny. Okazuje się, że wyrzucamy prawie połowę wędlin, które kupujemy. Szokujące, prawda? A wiesz, że każdy kawałek mięsa kosztuje naszą planetę nie lada wysiłek? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny generuje aż 60 kg CO2 do atmosfery! Nie wspominamy już o niepotrzebnej śmierci tak dużej ilości zwierząt, bo to powinna być kwesta pierwszorzędna. 

Przejdźmy do argumentów przyjemniejszych. Często słyszy się tezę, że weganie to wegetarianie, którzy posunęli się o krok dalej, eliminując absolutnie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Ściślej, ich menu nie zawiera: mięsa, ryb, jajek, nabiału, a nawet miodu, który jest zarezerwowany dla pszczół. Wynikiem tego weganie spożywają statystycznie większe ilości owoców i warzyw, a także produktów z pełnego ziarna, roślin strączkowych, orzechów i nasion – wszystkiego tego co uznawane jest za bardzo zdrowe! Stosowanie zrównoważonej diety wegańskiej z pewnością niesie za sobą wiele korzyści. Znacznie łatwiej schudnąć. Dieta roślinna bogata jest w błonnik, który pęczniejąc w żołądku, daje nam uczucie sytości i w konsekwencji, mimo dużych porcji dostarczymy do organizmu mniej kalorii. Ze względu na dużą ilość warzyw i owoców w diecie dostarczymy też znacznie większych ilości antyoksydantów, w tym witaminy C, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Znasz już niepodważalne plusy diety wegańskiej, ale zastanawiasz się czy wystarczy Ci na to wszystko chęci, a przede wszystkim czasu, żeby wprowadzić tak ogromne zmiany w swoje życie? Jesteśmy tu po to, żeby udowodnić Ci, że zdrowe zmiany nie są trudne, a wręcz mogą być przyjemne. Trend wegański możemy zacząć od małych kroków i stopniowego wprowadzania większej ilości produktów roślinnych do swojego domowego jadłospisu – taki system odżywiania został okrzyknięty fleksitarianizmem. Ten nowoczesny sposób żywienia polega na ograniczaniu mięsa i zastępowaniu go innymi wysokobiałkowymi produktami, np. fasolą. Jeżeli myślicie, że gotowanie fasoli jest trudniejsze niż smażenie kotleta, to koniecznie zapoznajcie się z najnowszymi przepisami dostępnymi w książce Darii Ładochy Pięć składników zdrowia! Znajdziecie w niej proste wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania, w tym typowo wegańskie przepisy, jak i te zgodne z dietą fleksy. Zapewniamy, że dzięki podpowiedziom Darii wyczarujesz wszystko szybko, smacznie i ekonomicznie!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *