Kuchnia indyjska obfituje w aromatyczne, ostre przyprawy, które niewątpliwie świetnie smakują, ale mają jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę – perfekcyjnie rozgrzewają! Jesteśmy przekonani, że właśnie tego Ci potrzeba w te jesienne, mroźne wieczory. Flagowym daniem wywodzącym się z Indii jest z pewnością curry. Przyznaj, najbardziej kojarzy Ci się w wersji z kurczakiem. Dziś nadeszła pora, żeby przełamać rutynę! Dzięki kilku modyfikacjom możliwe jest przygotowanie tego klasyka również w wersji wegańskiej. Nasze pełne smaku, aromatyczne curry na bazie soczewicy rozgrzeje Cię nawet w najchłodniejszy wieczór. Pomyśl tylko o tych smakach i wyobraź sobie nasze perfekcyjne danie… Czy już czujesz zapach orientalnych przypraw rozchodzący się po całym mieszkaniu?
Do przygotowania dania potrzebne Ci będą:
- 1 biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 cm imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- sól oraz pieprz
- 2 szklanki różyczek brokułów
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- ¾ szklanki soczewicy czerwonej Naura
- pół szklanki wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- pęczek świeżej kolendry
Do dużego garnka lub woka wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę, czosnek, chili oraz imbir – podsmaż wszystko przez około 4 minuty. Następnie dodaj soczewicę, przyprawy oraz warzywa, a następnie zalej wodą oraz mleczkiem kokosowym i przykryj. Duś aż soczewica i warzywa staną się miękkie. Możesz dodać odrobinę więcej wody, jak zobaczysz, że wyparowała zbyt szybko. Podawaj z ryżem i dużą ilością aromatycznej kolendry. Smacznego!