Daria & Takie Zdrowe Wege

paź 22, 2021

Czy dieta wegańska to moda czy przemyślany sposób odżywiania? Okazuje się, że o wyborze diety roślinnej decyduje nie tylko troska o dobro zwierząt, ale i świadoma wiedza żywieniowa. Ilość publikacji potwierdzająca korzyści stosowania diety wegańskiej, rośnie w równym tempie z liczbą przybywających wegan. Roślinożercy unikają spożywania wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego z kilku istotnych powodów, na które składają się przede wszystkim: chęć dbania o zdrowie, łatwiejszą utratę masy ciała, a także troska o dobro zwierząt i naszą planetę.

Dla kontrastu pokażemy Ci dane dotyczące mięsożerców. Miesięczne spożycie mięsa i drobiu przypadające na jednego Polaka wynosi średnio 6,73 kg (dane GUS). Ponadto przeciętny dorosły w Polsce spożywa miesięcznie 4,33 kg mleka, sera i innych produktów mlecznych, co znacząco przekracza zalecane przez dietetyków normy. Jednym z największych problemów, przed którymi stoimy dzisiaj, jest to, że masowa hodowla zwierząt nie bierze pod uwagę ich dobrostanu. To niewątpliwie jeden z głównych powodów, który skłania społeczeństwo do przejścia na weganizm. Innym, ważnym argumentem jest środowisko. Wiele badań udowadnia, że uprzemysłowiona produkcja zwierzęca i mleczarska poważnie odbija się na naszym ekosystemie. Czy warto doprowadzać naszą planetę do takiego stanu?

Czy wiesz, że każdego roku marnujemy w Polsce 9 mln ton żywności! Aż jedna trzecia, czyli 1,6 mld ton, wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły, marnuje się już na etapie produkcji, a pozostała część ląduje w naszych koszach! Jak pokazują badania na zlecenie Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucamy pieczywo, kolejno na liście znajdują się owoce, a na trzecim miejscu uplasowały się  wędliny. Okazuje się, że wyrzucamy prawie połowę wędlin, które kupujemy. Szokujące, prawda? A wiesz, że każdy kawałek mięsa kosztuje naszą planetę nie lada wysiłek? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny generuje aż 60 kg CO2 do atmosfery! Nie wspominamy już o niepotrzebnej śmierci tak dużej ilości zwierząt, bo to powinna być kwesta pierwszorzędna. 

Przejdźmy do argumentów przyjemniejszych. Często słyszy się tezę, że weganie to wegetarianie, którzy posunęli się o krok dalej, eliminując absolutnie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Ściślej, ich menu nie zawiera: mięsa, ryb, jajek, nabiału, a nawet miodu, który jest zarezerwowany dla pszczół. Wynikiem tego weganie spożywają statystycznie większe ilości owoców i warzyw, a także produktów z pełnego ziarna, roślin strączkowych, orzechów i nasion – wszystkiego tego co uznawane jest za bardzo zdrowe! Stosowanie zrównoważonej diety wegańskiej z pewnością niesie za sobą wiele korzyści. Znacznie łatwiej schudnąć. Dieta roślinna bogata jest w błonnik, który pęczniejąc w żołądku, daje nam uczucie sytości i w konsekwencji, mimo dużych porcji dostarczymy do organizmu mniej kalorii. Ze względu na dużą ilość warzyw i owoców w diecie dostarczymy też znacznie większych ilości antyoksydantów, w tym witaminy C, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Znasz już niepodważalne plusy diety wegańskiej, ale zastanawiasz się czy wystarczy Ci na to wszystko chęci, a przede wszystkim czasu, żeby wprowadzić tak ogromne zmiany w swoje życie? Jesteśmy tu po to, żeby udowodnić Ci, że zdrowe zmiany nie są trudne, a wręcz mogą być przyjemne. Trend wegański możemy zacząć od małych kroków i stopniowego wprowadzania większej ilości produktów roślinnych do swojego domowego jadłospisu – taki system odżywiania został okrzyknięty fleksitarianizmem. Ten nowoczesny sposób żywienia polega na ograniczaniu mięsa i zastępowaniu go innymi wysokobiałkowymi produktami, np. fasolą. Jeżeli myślicie, że gotowanie fasoli jest trudniejsze niż smażenie kotleta, to koniecznie zapoznajcie się z najnowszymi przepisami dostępnymi w książce Darii Ładochy Pięć składników zdrowia! Znajdziecie w niej proste wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania, w tym typowo wegańskie przepisy, jak i te zgodne z dietą fleksy. Zapewniamy, że dzięki podpowiedziom Darii wyczarujesz wszystko szybko, smacznie i ekonomicznie!

polecane

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...