10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki to dobra pora, żeby przypomnieć sobie o zaletach płatków owsianych i sprawić by każdy jesienny dzień zacząć właśnie od nich. Pogoda nas w ostatnim czasie nie rozpieszcza, jesień przyszła nieubłaganie, a jak wiemy na chłodne poranki najlepsza jest rozgrzewająca owsianka. Udowodnimy, że to najwłaściwszy sposób na rozpoczęcie każdego dnia! Mężczyźni cenią ją za to, że jest wartościowym źródłem energii, a kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające. Zdecydowanie płatki owsiane to jeden z tych produktów, który każdy z nas powinien mieć w swojej kuchennej szafce. A dlaczego? Zerknij na kolejne akapity i przekonaj się sam! Przedstawiamy najważniejsze powody, dla których warto zacząć dzień od płatków owsianych.
Po pierwsze to jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego! Czy wiesz, że w pięciu łyżkach płatków owsianych jest dwa razy więcej błonnika niż w jabłku? Zaznaczamy, że jabłka są również świetnym źródłem błonnika, ale jak widać nasi śniadaniowi bohaterzy nieco je w tej konkurencji wyprzedzają. Warto podkreślić, że błonnik zawarty w płatkach owsianych to głównie β-glukany, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, co z kolei powoduje obniżenie ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. β-glukany ograniczają również szybki wzrost stężenia glukozy po posiłku, co sprawia, że są polecane w diecie diabetyków.
Jeżeli ten argument Cię nie przekonuje, to musisz wiedzieć, że płatki owsiane to najlepsze źródło energii, która zapewni Ci dobre samopoczucie przez cały dzień! Jak przystało na produkty zbożowe, również płatki owsiane to niezastąpione źródło energii, której dostarczają przede wszystkim węglowodany. Dzięki wspomnianemu błonnikowi, energia uwalniana jest równomiernie przez cały poranek, nie dopuszczając do nagłego napadu głodu. Z kolei za dobry nastrój odpowiadają magnez i witamina B6, których w płatkach owsianych znajdziesz mnóstwo. Magnez zapewnia prawidłowe przewodnictwo nerwowe i działa uspokajająco. Można powiedzieć, że płatki owsiane działają podobnie jak czekolada. Pomyślmy tylko, ile szczęścia może nam dać owsianka z dodatkiem kakao!
Niewątpliwie jednym z największych plusów płatków owsianych jest ich uniwersalny charakter. Płatki owsiane to podstawa domowych ciastek, które zawsze wychodzą i każdemu smakują. Z płatków możesz zrobić również pełnoziarniste batony, które zabierzesz ze sobą na do szkoły, a także śniadaniowy klasyk – granolę. Nie wszystkie owsiane propozycje muszą być słodkie! Z płatków owsianych, możesz zrobić wytrawne naleśniki lub omlety.
Można wysnuć teorie, że płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. My jak najbardziej się z nią zgadzamy, ale przy obecnym szerokim asortymencie, na pewno zastanawiałeś się, które płatki są najlepsze. Zwykłe, górskie, błyskawiczne – które wybrać? Rodzaj płatków zależy od ich przetworzenia. w zależności od tego ile masz czasu na przygotowanie posiłku, wybierz formę najwygodniejszą dla Ciebie. Warto wybierać ekologiczne. Taki produkt daje nam absolutną pewność, że surowiec nie został zanieczyszczony szkodliwymi pestycydami. Polecamy Ci sprawdzone przez nas płatki marki Naura, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. W ofercie dostępne są płatki owsiane zwykłe – całe, najmniej przetworzone i górskie, pocięte, wygodne kiedy masz mniej czasu na przygotowywanie. Na naszym blogu znajdziesz całą masę pomysłów z płatkami owsianymi w roli główniej, zachęcamy do testowania naszych owsianych przepisów tej jesieni.