Niedziela wieczorem, pustka w lodówce, a Ty zastanawiasz się co zabierzesz jutro na lunch do pracy? Zgadujemy, że znasz ten dylemat. Potrzebujesz szybkiego i zdrowego rozwiązania! Jeżeli masz zapas dobrego, włoskiego makaronu, to jesteś już w połowie drogi. W każdej dobrze zorganizowanej spiżarni znajdziesz też słoiczek pesto. Z połączenia tych dwóch składników powstaje danie idealne – zielony aromatyczny makaron! Jest smaczny, szybki, a co najważniejsze pełnowartościowy i sycący! W ramach naszego nowego cyklu przedstawiamy pomysł na szybki i zdrowy lunch! Z naszymi wskazówkami przygotujesz domowy posiłek do pracy w zaledwie kilka chwil.
Składniki na lunch dla 2 osób:
- 300 g suchego, pełnoziarnistego makaronu penne Liguori
- 1 słoiczek pasty ze szpinaku i pietruszki Rudolfs
- 1 szklanka mrożonego groszku
Wykonanie:
Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj groszek. Całość wymieszaj lub polej pesto prosto ze słoiczka.
Kilka słów o makaronie…
Pamiętaj makaron gotuj zawsze w stylu al dente. Taki makaron na dłużej pozostawi po sobie uczucie sytości, a poziom cukru nie wzrośnie gwałtownie. W naszych przepisach polecamy tylko dobre, włoskie makarony, które zdobyły nasze serca wyjątkową jakością, smakiem i tradycyjną metodą produkcji. Takie właśnie są makarony Liguori, w których do produkcji używana jest najlepszej jakości pszenica durum z południowych Włoch i krystalicznie czysta woda źródlana z Parku Regionalnego Monti Lattari. Kolejną niepowtarzalną, a zarazem charakterystyczną cechą produktów Liguori jest metoda powolnego suszenia makaronu w niskich temperaturach, która zapewnia, że produkt zachowuje właściwości odżywcze i naturalny smak domowego makaronu. Dodatkowym atutem jest fakt, że wszystkie makarony Liguori znajdują się w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty Liguori Pasta di Gragnano posiadają certyfikat I.G.P., który jest chronionym oznaczeniem geograficznym uznawanym przez Wspólnotę Europejską.