Gwiazdą dzisiejszego wpisu będzie ocet jabłkowy. Fani domowych sposobów na grypę i przeziębienie z pewnością mają w zanadrzu kilka przepisów na mikstury z octem w roli głównej. Zanim przejdziemy do właściwości octu jabłkowego, zacznijmy od tego czym właściwie jest i jak powstaje.
Ocet jabłkowy to produkt naturalny otrzymywany na drodze biologicznej fermentacji octowej jabłek, a dokładniej cydru! Charakteryzuje go słodko-kwaśny smak oraz aromatyczny jabłkowy zapach, który nadaje potrawom wyjątkowy charakter. Podstawowym zadaniem octu jest wzbogacenie i poprawa smaku potraw. Najczęściej stosowany jest jako składnik sosów do sałatek, tzw. dressingów, a także w formie dodatku do mięsnych marynat.
Nasze babcie stosowały ocet jabłkowy nie tylko w kuchni. Mawiały, że ocet to antidotum na chore gardło, a ponadto naturalny specyfik wspomagający trawienie. Czy ich przekonania były właściwe? Badania pokazują, że tak! Gospodynie słusznie zauważyły, że dodatek niewielkiej ilości octu do dań poprawia trawienie i zwiększa uczucie sytości, powodując, że się nie przejadamy. Fakt ten jest szczególnie istotny u osób, walczących z nadmierną masą ciała, a także diabetyków i pacjentów z insulinoopornością. Badania dowodzą bowiem, że ocet jabłkowy poprawia wrażliwość komórek na insulinę. To sprawia, że zalecany jest szczególnie podczas jedzenia posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów.
Ocet jabłkowy ma jeszcze jedno istotne działanie – przeciwbakteryjne. Dzięki dużej zawartości kwasu octowego i innych kwasów organicznych. Podobno ocet wykorzystywał w swojej praktyce sam Hipokrates – znany jako ojciec współczesnej medycyny. Stosował go m.in. do odkażania ran. Dzisiaj wiemy, że ocet dzięki właściwościom antyseptycznym może wspomóc leczenie infekcji.
Skoro ocet ma tyle zalet, to czas, żeby stał się codziennym elementem naszej diety! Mamy dla Was ciekawy i taki zdrowy sposób na jego wykorzystanie – wzmacniający szot octowy! Nasz szot pełen jest składników, które pobudzają odporność. Oprócz octu jabłkowego znajdziesz w nim sok pomarańczowy – bogaty w witaminę C oraz imbir, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Do przygotowania jednej porcji potrzebne Ci będą:
- 2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego Bio Naturo od PolBioEco
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Wszystko razem wymieszaj i pij na zdrowie! ????