Początek grudnia to dobry czas na pieczenie pierniczków! Wykrawanie i dekorowanie ciasteczek to jedna z najprzyjemniejszych części świątecznych przygotowań. Gwiazdki, choinki, a także serduszka doskonale prezentują się zarówno na wigilijnym stole, jak i w formie dekoracji choinkowej.
Do przygotowania pierniczków dla całej rodziny potrzebne Ci będą:
- 1/4 szklanki miodu Królowa Pszczół
- 80 g masła
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru Biolife
- 1 jajko
- 2 i 1/4 miksu do wypieków Balviten
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Sposób przygotowania:
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku i mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Mąkę przesiej dokładnie wraz z sodą i przyprawami. Następnie połącz wszystkie składniki i zagnieć. Otrzymane ciasto schłodź w lodówce, a następnie rozwałkuj i wykrój ciasteczka. Piecz w temperaturze 180°C przez około 8 – 10 minut.
Chcesz żeby Twoje choinki z piernika nabrały soczystej zielonej barwy bez użycia sztucznych barwników? Wystarczy, że do lukru dodasz odrobinę chlorelli, a polewa nabierze świątecznego koloru!
Składniki na zielony lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chlorelli Purella Superfoods