Dlaczego warto włączyć do diety płatki drożdżowe?

sie 16, 2023

Jeżeli zastanawiasz się, jaki jest idealny wegański zamiennik sera do posypywania spaghetti, do stworzenia ulubionego pesto, to  mamy coś, co ułatwi Ci wegańską ucztę i sprawi, że każde danie nabierze dodatkowego smaku. Mowa o produkcie z gronasuperfood – a mianowiciepłatkach drożdżowych nieaktywnych, określanych niekiedy jako wegański parmezan. To niejedyny przydomek tego wyjątkowego produktu, płatki z drożdży nazywane są naturalnym wzmacniaczem smaku, a nawet sypkim umami. Skoro mają tyle określeń, to musi oznaczać jedno – są wyjątkowe, pełne smaku i zdecydowanie nie są zarezerwowane tylko dla wegan.

Lekkie, sypkie i niesłychanie delikatne płatki drożdżowe to gotowy do spożycia, wartościowy produkt, który urozmaici każdą dietę i nada potrawom wyjątkowy charakter. Nie ma wątpliwości, że płatki drożdżowe to obowiązkowa pozycja na półce każdego, kto ceni sobie zarówno zdrową dietę, jak i nietuzinkowe podejście do gotowania. Czym właściwie są i jak je otrzymujemy?

Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt spożywczy uzyskiwany wskutek obróbki drożdży Saccharomyces cerevisiae. Płatki drożdżowe dodają potrawom unikalny, orzechowo-serowy posmak, z tego względu są wyjątkowo popularne w diecie wegan – jako roślinna alternatywa parmezanu. Smaczny, sycący charakter płatków, określany jako smak umami, podkreśla głębię dań roślinnych. Charakteryzuje je wysoka zawartość białka – podstawowego budulca naszego organizmu oraz wysoka zawartość błonnika, wspomagającego funkcje przewodu pokarmowego. Płatki drożdżowe podczas prasowania są dezaktywowane pod wpływem wysokiej temperatury, co sprawia, że nie fermentują w jelitach tak jak klasyczne drożdże, więc są w pełni bezpieczne i nie będą powodować dolegliwości pokarmowych. Płatki powstające z drożdży to też bardzo bogactwo witamin i składników mineralnych. Są dobrym źródłem szczególnie witamin z grupy B, witaminy A, a także folianów oraz potasu, więc jeżeli borykasz się z niedoborami tych składników, to warto włączyć do diety płatki drożdżowe. A jak to sprawnie zrobić, dowiesz się z kolejnego akapitu.

Płatki drożdżowe charakteryzuje serowo-orzechowy posmak, dlatego świetnie urozmaicą wiele dań szczególnie wegańskich zastępując w nich parmezan. Bardzo intensywny, przyjemny posmak sprawdzi się w wielu propozycjach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wszystkim zapewniają bogactwo wartości odżywczych i wyjątkowy, głęboki smak. Drobne i lekkie płatki z drożdży mogą być z powodzeniem wykorzystywane do posypywania zapiekanek, makaronów, zup, sałatek, a także jako składnik past kanapkowych, pesto, farszów do naleśników, wytrawnych wypieków oraz jako zagęstnik  sosów. Niewielka ilość świetnie wzbogaca też owsiankę oraz smoothie – podkręcą smak i dodadzą składników odżywczych.

Płatki drożdżowe to jeden z tych produktów, które należą do grona żywności nowej generacji – są szybkie w użyciu, smaczne i bardzo bogate odżywczo. Szukasz odpowiedniego produktu? Wypróbuj płatki drożdżowe nieaktywne revito – zamknięte w szklanej butelce. będą nieodłącznym elementem Twojej zdrowej diety.

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...