Jeżeli zastanawiasz się, jaki jest idealny wegański zamiennik sera do posypywania spaghetti, do stworzenia ulubionego pesto, to mamy coś, co ułatwi Ci wegańską ucztę i sprawi, że każde danie nabierze dodatkowego smaku. Mowa o produkcie z gronasuperfood – a mianowiciepłatkach drożdżowych nieaktywnych, określanych niekiedy jako wegański parmezan. To niejedyny przydomek tego wyjątkowego produktu, płatki z drożdży nazywane są naturalnym wzmacniaczem smaku, a nawet sypkim umami. Skoro mają tyle określeń, to musi oznaczać jedno – są wyjątkowe, pełne smaku i zdecydowanie nie są zarezerwowane tylko dla wegan.
Lekkie, sypkie i niesłychanie delikatne płatki drożdżowe to gotowy do spożycia, wartościowy produkt, który urozmaici każdą dietę i nada potrawom wyjątkowy charakter. Nie ma wątpliwości, że płatki drożdżowe to obowiązkowa pozycja na półce każdego, kto ceni sobie zarówno zdrową dietę, jak i nietuzinkowe podejście do gotowania. Czym właściwie są i jak je otrzymujemy?
Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt spożywczy uzyskiwany wskutek obróbki drożdży Saccharomyces cerevisiae. Płatki drożdżowe dodają potrawom unikalny, orzechowo-serowy posmak, z tego względu są wyjątkowo popularne w diecie wegan – jako roślinna alternatywa parmezanu. Smaczny, sycący charakter płatków, określany jako smak umami, podkreśla głębię dań roślinnych. Charakteryzuje je wysoka zawartość białka – podstawowego budulca naszego organizmu oraz wysoka zawartość błonnika, wspomagającego funkcje przewodu pokarmowego. Płatki drożdżowe podczas prasowania są dezaktywowane pod wpływem wysokiej temperatury, co sprawia, że nie fermentują w jelitach tak jak klasyczne drożdże, więc są w pełni bezpieczne i nie będą powodować dolegliwości pokarmowych. Płatki powstające z drożdży to też bardzo bogactwo witamin i składników mineralnych. Są dobrym źródłem szczególnie witamin z grupy B, witaminy A, a także folianów oraz potasu, więc jeżeli borykasz się z niedoborami tych składników, to warto włączyć do diety płatki drożdżowe. A jak to sprawnie zrobić, dowiesz się z kolejnego akapitu.
Płatki drożdżowe charakteryzuje serowo-orzechowy posmak, dlatego świetnie urozmaicą wiele dań szczególnie wegańskich zastępując w nich parmezan. Bardzo intensywny, przyjemny posmak sprawdzi się w wielu propozycjach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wszystkim zapewniają bogactwo wartości odżywczych i wyjątkowy, głęboki smak. Drobne i lekkie płatki z drożdży mogą być z powodzeniem wykorzystywane do posypywania zapiekanek, makaronów, zup, sałatek, a także jako składnik past kanapkowych, pesto, farszów do naleśników, wytrawnych wypieków oraz jako zagęstnik sosów. Niewielka ilość świetnie wzbogaca też owsiankę oraz smoothie – podkręcą smak i dodadzą składników odżywczych.
Płatki drożdżowe to jeden z tych produktów, które należą do grona żywności nowej generacji – są szybkie w użyciu, smaczne i bardzo bogate odżywczo. Szukasz odpowiedniego produktu? Wypróbuj płatki drożdżowe nieaktywne revito – zamknięte w szklanej butelce. będą nieodłącznym elementem Twojej zdrowej diety.