Zielone Gofry

sie 21, 2023

Gofry to jeden z tych deserów, które kojarzą nam się z wakacjami! Nadmorskie miejscowości oferują najróżniejsze rodzaje i prześcigają się o miano najlepszej budki z goframi. Jak już znajdziesz najsmaczniejsze gofry, to z pewnością chciałbyś odtworzyć przepis w domowym zaciszu. Belgijskie, okrągłe, a może w kształcie serca? Jaki jest najlepszy sposób na przypieczone i lekkie jak chmurka gofry? Niezależnie od tego jaki rodzaj gofrów wybierzesz, to możesz je przyrządzić na wiele sposobów,  w zależności od tego na co masz ochotę. Gofry mogą być klasyczne – z dodatkiem dżemu, albo wytrawne z fetą i pomidorami – w stylu greckim. Jedno jest pewne – potrzebujesz dobrego przepisu, a my jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc! Nasze dzisiejsze gofry o nowoczesnym i modnym w ostatnim czasie kształcie sprawdzą się idealnie na zdrowy, wakacyjny lunch, a najważniejsze jest to, że możesz wykorzystać przepis bazowy i przyrządzić je na wiele sposobów. Dziś proponujemy wersję wytrawną ze szpinakiem!

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
  • 1 łyżka ksylitolu revito
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 3 łyżki oleju z ostropestu revito
  • dodatkowo: 1 szklanka świeżego szpinaku

Dodatki: sezonowe warzywa, zioła i ricotta

Mąki przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą. Oddziel żółtka od jajek i te pierwsze zmiksuj za pomocą blendera ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt. Zmieszaj obie mikstury ze sobą i odłóż na 20 minut. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu aż będą złociste i chrupiące.

Zdrowe wskazówki!

  • W przepisie część białej mąki zastąpiono mąką pełnoziarnistą, co spowodowało, że wzbogaciliśmy ciasto o błonnik – to sprawia, że domowe gofry będą jeszcze zdrowsze! Kefir możesz zastąpić zsiadłym mlekiem, jogurtem lub serkiem homogenizowanym – to między innymi produkty fermentowane sprawiają, że ciasto jest takie puszyste.
  • Sięgając po gofry z budki podczas wakacyjnych wojaży zrezygnuj z bitej śmietany. Z pewnością nie jest to łatwe, ale musisz wiedzieć, że śmietana jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. Jeśli bita śmietana wygląda naturalnie i masz na nią ogromną ochotę – pójdź na zdrowy kompromis i poproś o połowę porcji. Robiąc gofry w domu zamień śmietanę na ricottę, scyr lub ser homogenizowany, które mają znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Możesz je wykorzystać zarówno do gofrów słodkich, jak i wytrawnych.
  • Oczywiście najlepszym dodatkiem do gofrów są świeże owoce lub warzywa, jeżeli mówimy o gofrach wytrawnych. Zrezygnuj z gotowych rozwiązać typu dżem, wszelkiego rodzaju pasty i sięgaj po świeże, sezonowe produkty.

polecane

Takie zdrowe Święta

Takie zdrowe Święta

Boże Narodzenie to czas, kiedy spotykamy się w rodzinie, delektujemy wyjątkowymi potrawami i cieszymy się magicznym klimatem. Jednak, często towarzyszą temu również pokusy kaloryczne i nadmiar wysoko przetworzonej żywności. Jak więc połączyć świąteczną radość z...

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Jeżeli nie masz jeszcze świątecznej choinki i szukasz nowego sposobu na jej ozdobienie, to mamy dla Ciebie pomysł idealny – pięknie wygląda, niebiańsko pachnie, a do tego jeszcze świetnie smakuje! Mowa o pierniczkach, które nie tylko mogą pojawić się na świątecznym...

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Takie Zdrowe przekąski na Mikołajki

Mikołajki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku, szczególnie przez dzieciaki, ale i dorośli korzystają z dobrodziejstw tego magicznego dnia. To wyjątkowy czas, kiedy zaskakujemy wszystkich upominkami, do naszych domów wprowadzamy świąteczne dekoracje, a...