Gofry to jeden z tych deserów, które kojarzą nam się z wakacjami! Nadmorskie miejscowości oferują najróżniejsze rodzaje i prześcigają się o miano najlepszej budki z goframi. Jak już znajdziesz najsmaczniejsze gofry, to z pewnością chciałbyś odtworzyć przepis w domowym zaciszu. Belgijskie, okrągłe, a może w kształcie serca? Jaki jest najlepszy sposób na przypieczone i lekkie jak chmurka gofry? Niezależnie od tego jaki rodzaj gofrów wybierzesz, to możesz je przyrządzić na wiele sposobów, w zależności od tego na co masz ochotę. Gofry mogą być klasyczne – z dodatkiem dżemu, albo wytrawne z fetą i pomidorami – w stylu greckim. Jedno jest pewne – potrzebujesz dobrego przepisu, a my jesteśmy tu po to, żeby Ci pomóc! Nasze dzisiejsze gofry o nowoczesnym i modnym w ostatnim czasie kształcie sprawdzą się idealnie na zdrowy, wakacyjny lunch, a najważniejsze jest to, że możesz wykorzystać przepis bazowy i przyrządzić je na wiele sposobów. Dziś proponujemy wersję wytrawną ze szpinakiem!
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej Naura
- 1 łyżka ksylitolu revito
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 3 łyżki oleju z ostropestu revito
- dodatkowo: 1 szklanka świeżego szpinaku
Dodatki: sezonowe warzywa, zioła i ricotta
Mąki przesiej z odrobiną sody, a następnie wymieszaj z ksylitolem i solą. Oddziel żółtka od jajek i te pierwsze zmiksuj za pomocą blendera ze szpinakiem, dodaj olej, a następnie jogurt. Zmieszaj obie mikstury ze sobą i odłóż na 20 minut. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry do momentu aż będą złociste i chrupiące.
Zdrowe wskazówki!
- W przepisie część białej mąki zastąpiono mąką pełnoziarnistą, co spowodowało, że wzbogaciliśmy ciasto o błonnik – to sprawia, że domowe gofry będą jeszcze zdrowsze! Kefir możesz zastąpić zsiadłym mlekiem, jogurtem lub serkiem homogenizowanym – to między innymi produkty fermentowane sprawiają, że ciasto jest takie puszyste.
- Sięgając po gofry z budki podczas wakacyjnych wojaży zrezygnuj z bitej śmietany. Z pewnością nie jest to łatwe, ale musisz wiedzieć, że śmietana jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy ograniczać. Jeśli bita śmietana wygląda naturalnie i masz na nią ogromną ochotę – pójdź na zdrowy kompromis i poproś o połowę porcji. Robiąc gofry w domu zamień śmietanę na ricottę, scyr lub ser homogenizowany, które mają znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Możesz je wykorzystać zarówno do gofrów słodkich, jak i wytrawnych.
- Oczywiście najlepszym dodatkiem do gofrów są świeże owoce lub warzywa, jeżeli mówimy o gofrach wytrawnych. Zrezygnuj z gotowych rozwiązać typu dżem, wszelkiego rodzaju pasty i sięgaj po świeże, sezonowe produkty.