Domowe nachosy polecają się na Andrzejki

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

Witając weekend andrzejkowy, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni stawiamy na wypoczynek i dobrą zabawę. Zaproś więc na domówkę swoich przyjaciół i zorganizuj dla nich coś pysznego. Zastanawiasz się, co przygotować na domowe przyjęcie, żeby zaskoczyć swoich gości? Postaw na coś sprawdzonego, smacznego, ale i zdrowego. Co powiesz na uwielbiane przez wszystkich nachosy, ale w wersji homemade?

Składniki potrzebne do wykonania nachosów:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej Biolife
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 500 Biolife
  • pół szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Monterreal
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej reVito
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego Ten Smak
  • pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki Ten Smak

Dodatkowo obowiązkowo zaopatrz się w dwa słoiczki sosów Daryna! Proponujemy oczywiście produkty bez dodatku cukru: przepyszny słodko-kwaśny, lecz lekko pikantny sacebeli lub klasyczny ketcha

Mąki przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Rób to delikatnie, bo woda jest gorąca. Możesz w tym celu użyć specjalnego robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut – dzięki temu osiągnie odpowiednią elastyczność. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, żeby lekko ostygło i odpoczęło. Ciasto podziel na części i cienko rozwałkuj. Najpierw pokrój je na plastry, a następnie w charakterystyczne trójkąty. Trójkąciki przełóż na formę, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut do momentu zarumienienia. Gotowe nachosy pałaszuj w towarzystwie mocno pomidorowych sosów Daryna.

Wskazówka!

Lubisz żółty ser? Możesz tuż przed końcem pieczenia posypać nachosy startym żółtym serem – będą jeszcze smaczniejsze i sprawią, że nie będziesz mógł się im oprzeć. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *