Świąteczna aura rozgościła się na dobre. Widać to w naszych pięknie udekorowanych domach, na rozświetlonych mrugającymi światełkami ulicach i w sklepach, gdzie regały kuszą świątecznymi smakołykami. Dziś przekonamy Cię, że już najwyższa pora rozpocząć świąteczne przygotowania!
Trzy dni świętowania, a potem padasz na twarz – znasz ten scenariusz? Pamiętaj, magia świąt nie ma nic wspólnego z perfekcją czy stresem z nią związanym. Chaos, nerwy i brak zorganizowania są prawdziwymi zabójcami świątecznej atmosfery. Dzięki odpowiednim przygotowaniom, kilkanaście dni wcześniej możemy uniknąć tej przedświątecznej gorączki. Święta są po to, żeby cieszyć się tym pięknym czasem, spędzonym w gronie najbliższych Ci osób.
Jeżeli prezenty zostały już zamówione, a choinka czeka na balkonie, to teraz warto pomyśleć o świątecznym stole. Wystawnej kolacji nie przygotujemy w jeden dzień, a musisz przyznać, że na wigilijnej wieczerzy pojawiają się potrawy, które wymagają od nas sporo poświęcenia – pierogi, uszka, pierniki… Wszystko przepyszne, ale potrzebuje mnóstwo czasu i my pomożemy Ci ten czas zorganizować!
Pierwsza, najważniejsza kwestia to… zakupy! Dobrze rozpisana i przemyślana lista zakupów to klucz do sukcesu przed każdym przyjęciem. Są produkty, które możesz kupić nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem. Najpierw rozpisz dania, które chcesz przygotować, a następnie wypisz odpowiednie produkty i podziel je na kategorie, dzięki temu nie będziesz błądzić po sklepie i załatwisz sprawę w kilka minut! Korzeniowe warzywa, suszone grzyby, mak, bakalie i inne składniki wypieków – wszystko to możesz kupić wcześniej, bez stania w świątecznych kolejkach.
Pichcenie rozpocznij od pierniczków. To jedne z niewielu ciast, które mogą przeleżeć nawet kilka miesięcy w metalowej puszce i nie ulegną zepsuciu. Można powiedzieć nawet, że takie kilkutygodniowe pierniczki są smaczniejsze! Czas pozwala im zmięknąć i nabrać odpowiedniego smaku. Szukasz dobrego przepisu na ten imbirowy klasyk? Zajrzyj do naszego świątecznego przepiśnika!
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów – to chyba najważniejsze i najbardziej wymagające danie, szczególnie dla początkujących szefowych kuchni. Żeby wyszły smaczne, musisz poświęcić im sporo czasu i cierpliwości, dlatego zaplanuj sobie wieczór z pierogami już tydzień wcześniej. Pierogi to jedno z niewielu dań, które świetnie poddają się mrożeniu. Podobnie możesz zrobić z tradycyjnymi „uszkami” do barszczu, bez którego święta nie mogłyby się odbyć.
A skoro o barszczu mowa, to mamy na niego wyjątkowy patent. Możesz ominąć cały proces obróbki buraków i skorzystać z równie zdrowego, gotowego rozwiązania, jakim jest sok z buraka! Pyszny barszcz, niczym nieodbiegający od tego, który robiła nasza babcia, wykonasz w kilka minut. Recepturę znajdziesz w naszym niezawodnym przepiśniku.
Lubisz rybę po grecku? Pamiętaj, że ta potrawa smakuje najlepiej dwa dni po przygotowaniu. Dopiero po tym czasie wszystkie smaki łączą się ze sobą, tworząc jedyne w swoim rodzaju danie. Przygotuj zatem rybę kilka dni wcześniej i poświęć pozostały czas na cieszenie się świątecznym klimatem przy kubku gorącej czekolady.
A co z przystawkami? Popularne polskie śledzie muszą zagościć na stole świątecznym. Całe szczęście je również możesz przygotować wcześniej. Jeżeli zamierzasz podać śledzie w sosie pomidorowym, to nie zapomnij do listy zakupów dodać passatę pomidorową. Śledzie przygotowuje się błyskawicznie, bo wystarczy wymieszać rybę, passatę i korzenne przyprawy. Zamknięte szczelnie w słoiku poczekają bez problemu do Bożego Narodzenia.
Nie musisz zostawać z przygotowaniami w pojedynkę! Na pewno są zadania, którymi można podzielić się nawet z najmłodszymi członkami rodziny. Zaangażuj wszystkich domowników. Dzieciaki chętnie upieką i ozdobią pierniczki, a tata zajmie się tradycyjnymi daniami rybnymi. Wspólnie spędzony czas na przygotowaniach świątecznych też może być przyjemny i wprowadzi całą rodzinę w magiczny klimat!