Witając weekend andrzejkowy, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni stawiamy na wypoczynek i dobrą zabawę. Zaproś więc na domówkę swoich przyjaciół i zorganizuj dla nich coś pysznego. Zastanawiasz się, co przygotować na domowe przyjęcie, żeby zaskoczyć swoich gości? Postaw na coś sprawdzonego, smacznego, ale i zdrowego. Co powiesz na uwielbiane przez wszystkich nachosy, ale w wersji homemade?
Składniki potrzebne do wykonania nachosów:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej Biolife
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 500 Biolife
- pół szklanki gorącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek Monterreal
- 1 łyżeczka soli himalajskiej reVito
- pół łyżeczki kminu rzymskiego Ten Smak
- pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki Ten Smak
Dodatkowo obowiązkowo zaopatrz się w dwa słoiczki sosów Daryna! Proponujemy oczywiście produkty bez dodatku cukru: przepyszny słodko-kwaśny, lecz lekko pikantny sacebeli lub klasyczny ketcha.
Mąki przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Rób to delikatnie, bo woda jest gorąca. Możesz w tym celu użyć specjalnego robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut – dzięki temu osiągnie odpowiednią elastyczność. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, żeby lekko ostygło i odpoczęło. Ciasto podziel na części i cienko rozwałkuj. Najpierw pokrój je na plastry, a następnie w charakterystyczne trójkąty. Trójkąciki przełóż na formę, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut do momentu zarumienienia. Gotowe nachosy pałaszuj w towarzystwie mocno pomidorowych sosów Daryna.
Wskazówka!
Lubisz żółty ser? Możesz tuż przed końcem pieczenia posypać nachosy startym żółtym serem – będą jeszcze smaczniejsze i sprawią, że nie będziesz mógł się im oprzeć.