Tiramisu to włoski specjał i jeden z najbardziej lubianych deserów na całym świecie! Nic więc dziwnego, że obecnie mamy wiele wariacji na temat tego klasycznego deseru. Z owocami lub bez, z orzechami lub ziarnami, z matchą zamiast kakao – nasza kulinarna wyobraźnia potrafi nas ponieść. My jako zespół szczególnie dbający o zdrowie i szczupłą sylwetkę postanowiliśmy nasze tiramisu nieco odchudzić. Na początek pozbyliśmy się cukru w kremie, zastępując go erytrytolem, a następnie poszliśmy o krok dalej i zamieniliśmy klasyczne, śmietankowe mascarpone, które jest niewątpliwie pyszne, ale bardzo kaloryczne, na lekki serek homogenizowany. Tiramisu w naszej wersji śmiało możesz pałaszować nawet na diecie odchudzającej!
Składniki na dwie porcje, idealnie dla fit pary!
- 12 małych biszkoptów
- 1 zaparzona kawa typu americano
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 jajka
- 5 łyżek erytrytolu reVito
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Jajka sparz wrzątkiem. Rozdziel je na białka i żółtka. Żółtka zmiksuj z erytrytolem, a następnie dodaj do nich serek homogenizowany. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z serową masą. Biszkopciki zanurz w kawie i ułóż w naczyniu – może to być szeroka szklanka lub słoiczek, a następnie wyłóż pierwszą warstwę kremu i posyp kakao. Tak samo postępuj z warstwą numer dwa i w kilka minut lekki, wykwintny deser jest gotowy!