Pasty warzywne mogą być pełnowartościowym dodatkiem do posiłku czy też osobną przekąską. Smarujemy nimi pieczywo, jemy ze słupkami warzyw i na waflach ryżowych. Do ich przygotowania warto jest wykorzystywać strączki (takie jak soczewica, ciecierzyca czy fasola), kasze i tofu – wzbogacą pastę w białko, błonnik ale również magnez i cynk. Przygotowanie wegańskich past kanapkowych jest banalnie proste – wrzucamy wszystkie składniki do blendera i gotowe – można zajadać!
Pasta z tofu a’la jajeczna
Zamiennie można użyć gotowych past z tofu: Smalczyk z tofu Naura, Pasta z tofu francuska Naura, Pasta z tofu meksykańska Naura, Tatar z tofu Naura
- 1 kostka wędzonego tofu Naura
- 3 łyżki majonezu wegańskiego Naura
- 2 łyżeczki Bio musztardy łagodnej Naura
- ½ łyżeczki Bio syropu z agawy reVito
- spora szczypta kurkumy
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka czarnej soli (opcjonalnie, ale nadaje jajeczny posmak)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
W szklance wymieszać majonez, musztardę, syrop z agawy, kurkumę, pieprz oraz czarną sól. Tofu pokroić na kilka mniejszych kawałków, dodać majonez wymieszany z dodatkami i wszystko zmiksować przy pomocy blendera na gładką pastę. Na sam koniec dodać szczypiorek i delikatnie wmieszać go łyżką. Jeść na ulubionym pieczywie. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Pasta a’la paprykarz z kaszą jaglaną
Zamiennie można użyć gotowego wegańskiego paprykarza: Bio paprykarz z kaszą jaglaną Naura
- ¾ szklanki suchej Bio kaszy jaglanej Naura
- 2 szklanki marchewki, startej na grubych oczkach
- 1 średnia cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (lub ostrej)
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- szczypta soli himalajskiej różowej drobno mielonej reVito
- szczypta czarnego pieprzu
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Dodać do tego startą marchew i dusić przez kilka minut. Kaszę jaglaną ugotować na półsypko z 1,5-2 szklankami wody. Do podduszonej marchewki z cebulą dodać ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby, gdyby kasza za bardzo zagęszczała konsystencję, dodać odrobinę wody. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Paprykarz przełożyć do słoika albo od razu zajadaj z pieczywem na zakwasie.
Hummus z suszonymi pomidorami i migdałami
Zamiennie można użyć gotowej pasty z ciecierzycy: Bio hummus marchewkowy z wędzoną papryką Naura
- 1 puszka Bio ciecierzycy w zalewie Naura
- 1 ząbek czosnku
- ½ słoika suszonych pomidorów w oleju (ok. 75 g) + pozostały olej
- garść płatków migdałów
- szczypta płatków chili
- szczypta soli himalajskiej różowej drobno mielonej reVito
- garść świeżej bazylii
Do miski blendera wrzucić ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i płatki migdałów. Zmiksować do rozdrobnienia składników. Dodać tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną smarowną konsystencję pasty. Doprawić solą, chili i ponownie zmiksować. Dodać posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Pastę podawać schłodzoną z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki.