Muszle makaronowe z łososiem w sosie pomidorowym

mar 4, 2022

Pomidory z puszki stanowią podstawę niejednego obiadu. Warto zawsze mieć je w swojej spiżarni, aby nawet poza sezonem przygotować aromatyczne, pełne smaku dania. Włoskie pomidory pelati, to znaczy obrane ze skórki, nie odbiegają jakością od tych świeżych. Przygotowane przy ich użyciu makaronowe muszle to prosty i zbilansowany posiłek dla całej rodziny.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g muszli makaronowych (rodzaj conchiglie)
  • 400 g filetu ze świeżego łososia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 puszka pomidorów pelati całych bez skóry BIO
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • erytrytol

Muszle ugotować al dente w dużym garnku, uważając aby się nie posklejały. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Odciąć skórę z łososia i sprawdzić pod kątem ości. Następnie opłukać go, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć z każdej strony mąką. Dobrze rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oliwy oraz masło i obsmażyć łososia. Dodać pół puszki pomidorów pelati, drobno posiekane dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie nastawić piekarnik na 230°C, opcja góra-dół. W rondelku na pozostałej łyżce oliwy podsmażyć ostatni ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki. Dodać drugą połowę pomidorów pelati z puszki, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz erytrytolem. Gotować przez kilka minut, dodać bazylię i zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód formy żaroodpornej. Farsz włożyć w muszle i ułożyć je na sosie, posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez około 7 minut aż ser roztopi i zrumieni, a sos zacznie bulgotać.

Wskazówki żywieniowe! Po co dodajemy erytrytol do sosu pomidorowego? W ten sposób eliminujemy kwaśny posmak pomidorów. Z kolei dodatek porcji tłuszczu poprawi przyswajalność antynowotworowego likopenu.

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...