Pomidory z puszki stanowią podstawę niejednego obiadu. Warto zawsze mieć je w swojej spiżarni, aby nawet poza sezonem przygotować aromatyczne, pełne smaku dania. Włoskie pomidory pelati, to znaczy obrane ze skórki, nie odbiegają jakością od tych świeżych. Przygotowane przy ich użyciu makaronowe muszle to prosty i zbilansowany posiłek dla całej rodziny.
Składniki (4 porcje):
- 300 g muszli makaronowych (rodzaj conchiglie)
- 400 g filetu ze świeżego łososia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 puszka pomidorów pelati całych bez skóry BIO
- 80 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 120 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz czarny
- erytrytol
Muszle ugotować al dente w dużym garnku, uważając aby się nie posklejały. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Odciąć skórę z łososia i sprawdzić pod kątem ości. Następnie opłukać go, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć z każdej strony mąką. Dobrze rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oliwy oraz masło i obsmażyć łososia. Dodać pół puszki pomidorów pelati, drobno posiekane dwa ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i gotować przez kilka minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie nastawić piekarnik na 230°C, opcja góra-dół. W rondelku na pozostałej łyżce oliwy podsmażyć ostatni ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki. Dodać drugą połowę pomidorów pelati z puszki, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem oraz erytrytolem. Gotować przez kilka minut, dodać bazylię i zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód formy żaroodpornej. Farsz włożyć w muszle i ułożyć je na sosie, posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez około 7 minut aż ser roztopi i zrumieni, a sos zacznie bulgotać.
Wskazówki żywieniowe! Po co dodajemy erytrytol do sosu pomidorowego? W ten sposób eliminujemy kwaśny posmak pomidorów. Z kolei dodatek porcji tłuszczu poprawi przyswajalność antynowotworowego likopenu.