Focaccia – pieczywo prosto z Włoch

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”24px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Focaccia to znana potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będący doskonałą przystawką, bazą pysznych kanapek, a niegdyś podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego przysmaku. Zawsze jednak tradycyjna focaccia posypana jest gruboziarnistą solą i wręcz pływa w aromatycznej oliwie i ziołach.

Klasyczna focaccia wytwarzana jest z jasnej, pszennej mąki o typie 500. Zastanawialiśmy się jak sprawić, żeby focaccia była jeszcze zdrowsza i postanowiliśmy nieco namieszać ze składem. Zamieniliśmy zwykłą mąkę na razową! Tak właśnie powstał przepis idealny na taką zdrową focaccię, której bazą jest pełnoziarnista mąka pszenna.

Składniki potrzebne do wykonania pieczywa:

  • 500g ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 Naura
  • saszetka suchych drożdży (8g)
  • 400ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży rozmaryn
  • Gruboziarnista sól

Sposób wykonania:

  1. Do misy przesiej mąkę, następnie dodaj drożdże, sól, oliwę z oliwek, a na koniec lekko ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszaj za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki.
  2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Pamiętaj, żeby je szczelnie przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą dużej formy i ponownie zostaw na godzinę przykryte ściereczką.
  4. Teraz pora na dodatki. Zrób w cieście zagłębienia końcem łyżki i powkładaj w nie gałązki rozmarynu. Na koniec wszystko posyp gruboziarnistą solą i skropl jeszcze raz oliwą z oliwek.
  5. Piekarnik nastaw na 200°C i piecz ciasto 25 minut!

Wskazówki:

Mąkę razową możesz zastąpić tradycyjną. My jednak polecamy Ci spróbować wersji pełnoziarnistej – zapewniamy, że będziesz zachwycony.

Zamiast rozmarynu możesz użyć oliwek, suszonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”27px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”||0px|||”][/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *