Co włożyć do szkolnego lunchboxa?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}” custom_padding=”|0px||||”]

Dzieciakom do nauki potrzebna jest masa zdrowej energii, a my jako rodzice musimy im ją zapewnić. Codzienne pakowanie tych samych kanapek może je lekko zniechęcić do drugiego śniadania, dlatego proponujemy Ci ciekawsze rozwiązania, a co najważniejsze – pyszne, sycące i pełnowartościowe! Zapewniamy, że wszystkie pociechy, zarówno małe, jak i duże będą zachwycone. Przedstawiamy pyszne śniadaniowe propozycje, które z łatwością wkomponujesz w szkolny lunchbox!

Wytrawne muffinki orkiszowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka startej cukinii
  • garść posiekanego, świeżego szpinaku

Wszystkie składniki wymieszaj, a powstałą masę przelej do papilotek i przełóż do formy na muffinki. Tak przygotowane wytrawne ciasteczka piecz w temperaturze 175°C przez 25 minut.

Frittata dyniowa

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła Ghee Amrita
  • 1 szklanka tartej dyni

Dynie podpraż na maśle do momentu aż lekko zmięknie. Następnie wymieszaj jajka z mlekiem i wylej na dynię. Całość przykryj i duś do momentu, aż jajka się „zetną”. Podawaj z rukolą oraz kremowym serkiem lub pysznym hummusem z fasoli marki Primavika.

Naleśniki gryczane z bananem i kremem orzechowym

  • 1 szklanka mąki gryczanej Biolife
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej Biolife
  • ½ szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • masło orzechowe firmowe 100% Primavika
  • banany

Wszystkie składniki wymieszaj w misce rózgą kuchenną i odstaw ciasto na 15 minut. Smaż na rozgrzanej patelni. Kiedy naleśniki lekko przestygną rozsmaruj na każdym masło orzechowe, ułóż banana i zawiń. Pokrój na kawałki, jak sushi i umieść w lunchboxie Twojej pociechy.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *