Chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie masz na to zbyt wiele czasu? Już chyba zdążyliśmy Cię przyzwyczaić do tego, że mamy sporo patentów na takie dylematy. Nieustannie kombinujemy w kuchni i staramy się uprościć przygotowanie znanych i lubianych dań. Dziś przyszła pora na granolę! Oczywiście jest sporo pysznych i gotowych granoli, ale nie zawsze mamy je pod ręką, a zachcianki żywieniowe trzeba szybko spełniać. Pokażemy Ci jak w prosty i szybki sposób zrobić ten śniadaniowy klasyk przy pomocy patelni! Zapewniamy, że nasza granola niczym nie odbiega od tej pieczonej, a wręcz można jej zarzucić to, że jest jeszcze bardziej aromatyczna. Do tego gęsty jogurt, świeże owoce i mamy pełnowartościowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek.
Składniki na 1 porcję, prosto z patelni:
- 1/4 szklanki płatków owsianych Naura
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka nasion chia Naura
- 1 łyżka syropu orkiszowego reVito
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Na patelni rozpuść olej kokosowy lub łyżkę masła i wrzuć płatki owsiane – całość podpraż przez kilka minut. Na koniec dodaj bakalie i nasiona oraz bursztynowy syrop orkiszowy, który powinien lekko skarmelizować i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotową granolę przełóż na talerz i zostaw na chwilę do wystygnięcia – dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Połącz z gęstym kremowym jogurtem i ulubionymi owocami.
Zdrowa wskazówka:
Jeżeli granola wydaje Ci się za słodka, zamień syrop orkiszowy na jabłkowy – jest znacznie mniej słodki i ma kwaskowaty posmak, który świetnie wkomponuje się w nasze danie.