Jak przemycić 5 porcji warzyw i owoców w jesiennej diecie?

lis 23, 2020

Warzywa i owoce to samo zdrowie, nie powinny być dodatkiem do diety, ale stanowić jej podstawę! Wszyscy doskonale wiemy, że dostarczają wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym błonnik, witaminy i antyoksydanty. Wszystkie te składniki są szczególnie ważne w jesiennej diecie, kiedy nasza odporność często bywa osłabiona. Jak myślisz, czy jesz wystarczająco dużo owoców i warzyw? Plasterek pomidora na kanapce i jabłko złapane w pośpiechu – mogą nie wystarczyć.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia wraz z całą rzeszą dietetyków rekomendują spożycie minimum 400g warzyw i owoców w ciągu dnia, co w rzeczywistości oznacza słynne 5 porcji.

1 porcja, czyli ile?

Jedna porcja to około 80 – 100g owoców lub warzyw.

Dla ułatwienia mamy dla Ciebie kilka przykładów:

  • 1 jabłko, pomidor, ogórek, marchewka lub gruszka
  • 2 śliwki lub morele
  • pół szklanki jagód, gotowanych warzyw lub surówki
  • talerz zupy lub sałatki
  • szklanka soku
  • ¼ szklanki suszonych owoców

Przemycenie do codziennego jadłospisu nawet 5 porcji warzyw i owoców nie jest łatwe, szczególnie jesienią kiedy mamy znacznie mniejszy wybór produktów. Przedstawiamy Ci nasze sprawdzone sposoby na to, jak wkomponować warzywa i owoce do Twojej jesiennej diety!

  • Jak owsianka to tylko z owocami

Owsianka to świetny pomysł na codzienne, zdrowe śniadanie, ale tylko i wyłącznie w asyście owoców. Do każdej owsianki dodaj przynajmniej jedną porcję. Niech to nie będzie zawsze ten sam dodatek, czyli banan lub jabłko. Eksperymentuj i wypróbuj suszoną żurawinę, mrożone lub świeże jagody lub śliwkę.

  • Zamiast kanapek zrób sałatkę

Świetnym sposobem na dostarczenie warzyw, szczególnie tych liściastych są sałatki. Wszystko to, co chciałeś umieścić na pieczywie – dodaj do sałaty. Tym sposobem za jednym zamachem możesz dostarczyć nawet trzy porcje warzyw.  

  • Staraj się, żeby połowa Twojego obiadowego talerza była przykryta warzywami

Model Zdrowego Talerza jasno pokazuje, że połowę składników na talerzu powinny stanowić warzywa. Może to być surówka z ulubionej kapusty, gotowane brokuły lub duszone buraczki. Ważne jest jedno – mają dominować na Twoim talerzu.

  • Miksuj smaki w smoothie

Jeżeli zapominasz o pełnowartościowych posiłkach w ciągu dnia, a Twoją ulubioną przyjaciółką jest kanapka, to koniecznie zainwestuj w blender. Tym sposobem każdego dnia masz możliwość przygotowania w nim koktajlu, który możesz zabrać ze sobą w drogę. Wypróbuj ten mix: jarmuż, gruszka, sok pomarańczowy i imbir.

  • Polub pesto

Upiekłeś warzywne frytki z pietruszki i nie wiesz co zrobić z natką? A może została Ci rukola z wczorajszej sałatki? Jeżeli tak, to świetnie! Zmiksuj ją wraz z orzechami, oliwą i ulubionym żółtym serem, a powstanie pyszne pesto, które możesz dodać do makaronu. Zaledwie dwie łyżki to już porcja warzyw.

Wszystkie te sposoby ułatwią Ci przemycenie większej ilości warzyw i owoców do posiłków. Twoja dieta w końcu stanie się zdrowa i kolorowa. Pięć porcji owoców i warzyw to absolutne minimum. Jesteśmy pewni, że z naszymi wskazówkami będziesz je spożywać w znacznie większej ilości! ????

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...