Marnowanie żywności to olbrzymi problem, z którym borykają się obecnie niemal wszystkie wysoko rozwinięte kraje. Badania pokazują, że rocznie aż 1/3 wyprodukowanej żywności trafia na śmietnik. Co wyrzucamy? Najczęściej pozbywamy się wędlin, pieczywa, jogurtów, ziemniaków, mięsa, warzywa i owoców. Jak się okazuje powodów do wyrzucania jedzenia jest całe mnóstwo! Do najczęściej wymienianych należą zbyt duże zakupy, przegapienie terminu przydatności do spożycia. Do wyrzucania żywności skłania również niewłaściwe przechowywanie żywności, a nawet brak pomysłu na wykorzystanie kupionych produktów. Co możemy zrobić, żeby nie dopuszczać do takich praktyk?
Całe szczęście wzrasta świadomość konsumentów, również w kontekście bycia eko! Duży wpływ na chęć oszczędzania żywności mają również wysokie koszty związane z zakupem. Z roku na rok tendencja wzrostu cen sprawia, że twój budżet cierpi coraz bardziej i maleje wraz z każdym zmarnowanym produktem. Dziś pokażemy Wam trzy proste triki, dzięki którym przestaniesz wyrzucać żywność, a dodatkowo podreperujesz domowe finanse!
1. Zakupy z magiczną listą w ręku
O liście produktów wspominaliśmy nie raz i będziemy o niej mówić do znudzenia! Okazuje się, że proste praktyki sprawdzają się najlepiej. Robiąc zakupy w oparciu o wcześniej przygotowaną listę, kupujemy mniej i tylko to, czego potrzebujemy. Jeżeli nie mamy listy, produkty do koszyka wrzucamy bez zastanowienia, zwykle to na co w danej chwili mamy ochotę. Tym sposobem ze sklepu wychodzimy z czterema gatunkami pieczywa, kilkunastoma serkami i gotowymi daniami typu fast food. W konsekwencji połowa tych produktów trafi do kosza, bo nie zdążymy ich skonsumować.
2. Sprawdź datę ważności
Jeżeli planujesz wykorzystać dany produkt na kolację, to śmiało możesz wybrać twarożek, któremu data ważności się kończy. Taki produkt jest dodatkowo przeceniony, więc zaoszczędzisz kilka złotych, a serek nie wyląduje na śmietniku. Jeżeli robisz zakupy na cały tydzień i szukasz czegoś co musi poleżeć tydzień w lodówce, to weź serek z dłuższą datą. Uwaga: takie produkty znajdują się zwykle na samym końcu półki.
Zwróć uwagę na terminologię. Jeżeli na etykiecie zobaczycie napis „najlepiej spożyć przed” oznacza, że produkt po przekroczeniu tej daty nadal jest nadal zdatny do spożycia, ale np. gorzej wygląda. Nie wyrzucaj go po terminie – możesz go jeszcze wykorzystać. Gorzej sprawa wygląda w przypadku stwierdzenia „należy spożyć do” dotyczy to produktów, które szybciej się psują. Produkt po przekroczeniu tej daty może nie być już dla nas taki zdrowy.
3. Dobre przechowywanie
To jedna z najważniejszych kwestii w kontekście zaprzestania marnowania żywności. Dobre przechowywanie pozwala nam zachować jej świeżość na dłużej.
Jak przechowywać żywność żeby została z nami jak najdłużej? Oto kilka wskazówek:
- Sery i wędliny odpakuj z foli i przełóż do szklanego, szczelnie zamkniętego pojemnika.
- Kasze, ryże, strączki i płatki najlepiej przechowywać w szklanych słoikach. Będziesz bardziej eko jak wykorzystasz duże słoiki, np. po miodzie.
- Pieczywo najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach. Przetrzymywanie w plastiku powoduje rozwój pleśni. Jeżeli kupiłeś więcej pieczywa to dodatkowe bochenki zamróź!
- Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, która została specjalnie zaprojektowana właśnie dla tej grupy produktów. Pamiętaj banany trzymaj oddzielnie, ponieważ powodują szybsze dojrzewanie pozostałych owoców i warzyw.
- Jogurty, kefiry postaw na najwyższej półce lodówki – tam panuje najniższa temperatura, odpowiednia dla przetworów mlecznych.
Pamiętaj też, żeby raz w tygodniu przeprowadzić inwentaryzacje takiej lodówki. Żywność, której kończy się termin, ustaw na krawędzi tak, żebyś mógł ją wkrótce wykorzystać. ???? Jeżeli kupisz czegoś za dużo to pamiętaj, że możesz to zamrozić, tym sposobem przedłużysz możliwość spożycia produktów nawet o kilka miesięcy.