Jesienna misa mocy z jarmużem

paź 23, 2023

Misa mocy, buddha bowl, a może vegan bowl? Nie ważne jak nazwiesz nasze dzisiejsze danie, bo samo zdjęcie krzyczy – jestem zdrowe! Ten koncept idealnie wpisuje się w nasze takie zdrowe nawyki żywieniowe! Dziś udowodnimy, że miseczka pełna zielonych wspaniałości to nie tylko przysmak zarezerwowany na wiosnę! Jesienią sprawdza się równie dobrze, szczególnie jeśli postawisz na sezonowe warzywa i owoce.

Buddha bowl w wolnym tłumaczeniu to misa pełna zdrowia! Niektórzy uważają, że nazwa pochodzi od kształtu miski, która przypomina zaokrąglony brzuch Buddy. W tradycji buddyjskiej zaokrąglony brzuch jest symbolem szczęścia, spokoju i obfitości. Inna teoria mówi, że nazwa Buddha Bowl ma związek z prostotą i umiarkowaniem, które są ważnymi elementami buddyzmu. Miska pełna prostych, ale odżywczych produktów może symbolizować ten styl życia. Współcześnie nazwa Buddha Bowl stała się popularna częściowo dzięki mediom społecznościowym i trendom związanym ze zdrowym odżywianiem. Blogerzy kulinarni i influencerzy często używają tego terminu do opisania estetycznych, kolorowych misek pełnych różnorodnych, zdrowych składników. W naszym przypadku będzie to misa naładowana superfoodsami, które wzmocnią Cię tej jesieni.

A co powinna zawierać klasyczna misa pełna mocy?

  • Bazę: na dnie miski znajduje się bazę, która może składać się z ryżu, komosy ryżowej, kuskusu, kaszy gryczanej, makaronu czy też niekiedy sałaty lub innych zielonych liści.
  • Warzywa: do miski dodaje się różne rodzaje warzyw – mogą to być warzywa surowe, gotowane, grillowane czy też marynowane lub kiszone – im ich więcej tym lepiej!
  • Białko: w założeniu Buddha bowl to danie wegańskie, dlatego źródłem białka mogą być różnego rodzaju strączki (fasola, ciecierzyca, soczewica), tofu, czy tempeh.
  • Dodatki: w miskach często znajdują się również różnego rodzaju dodatki, takie jak orzechy, nasiona, awokado, kiełki czy też suszone owoce.
  • Sos/dressing: całość jest polana sosem lub dressingiem, który nadaje daniu dodatkowego smaku. Możesz wykorzystać też gotową salsę i wysokiej jakości nierafinowany olej roślinny.
  • Zioła, przyprawy, superfoods: na koniec można posypać całość ziołami i przyprawami dla lepszego smaku i aromatu, a także przeróżnymi, kolorowymi, naładowanymi antyoksydantami superfoodsami, takimi jak: czarnuszka, siemię lniane, błonnik witalny, białko konopne, a nawet ostropest plamisty.  

Składniki jesienniej misy mocy:

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • ¼ dyni
  • ½ awokado
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ kostki wędzonego tofu Naura
  • szczypta różowej soli himalajskiej reVito
  • 2 łyżki oleju z konopi reVito
  • 1 łyżka błonnika witalnego reVito
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych reVito
  • 1 łyżka adżyki klasycznej Daryna

Dynię i cebulkę włóż na 30 minut do piekarnika lub podpraż na pateli lub na grillu do uzyskana odpowiedniej miękkości. Tofu pokrój w kostkę – możesz je użyć na surowo lub podpiec razem z warzywami. Na dnie misy ułóż jarmuż, ugotowaną kaszę gryczaną, upieczone warzywa wraz z tofu, oraz pokrojone w paseczki awokado. Całość polej olejem konopnym posyp superfoodsami i solą himalajską, a także dodaj łyżkę pikantnej adżyki dla zaostrzenia smaku.

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...