Soczewica w puszce powinna mieć swoje miejsce w kuchennej szafce w każdym domu. To wygodny oraz prosty sposób na zdrowy i pełnowartościowy posiłek, zawierający sporą porcję białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Strączki z puszki znacznie ułatwiają i przyspieszają gotowanie, ponieważ są gotowe do użycia bezpośrednio po odsączeniu z zalewy. Soczewica doskonale sprawdza się w daniach jednogarnkowych, takich jak zaproponowana poniżej zupa. Z kolei pomidory z puszki to wygodna alternatywa dla świeżych pomidorów, szczególnie poza sezonem. Ich zastosowanie, tak jak w przypadku soczewicy, pozwala zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków. Zachęcamy do wykorzystania w praktyce przepisu na zupę soczewicową z pomidorami, która nie tylko rozgrzeje, ale również dostarczy wielu ważnych w okresie jesiennym składników odżywczych.
Jesienna zupa soczewicowa z pomidorami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 240 g zielonej soczewicy w zalewie BIO Naura
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry BIO Naura
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, a następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszając, podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę i wymieszać. Wlać rosół bądź bulion i zagotować. Dodać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby, soczewica była w solonej zalewie). Gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu zamieszać. Kiedy ziemniaki są miękkie, odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz mleczkiem kokosowym. Podawać w głębokich talerzach z grzanką pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!