Jesienna zupa z soczewicy i pomidorów

lis 28, 2022

Soczewica w puszce powinna mieć swoje miejsce w kuchennej szafce w każdym domu. To wygodny oraz prosty sposób na zdrowy i pełnowartościowy posiłek, zawierający sporą porcję białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Strączki z puszki znacznie ułatwiają i przyspieszają gotowanie, ponieważ są gotowe do użycia bezpośrednio po odsączeniu z zalewy. Soczewica doskonale sprawdza się w daniach jednogarnkowych, takich jak zaproponowana poniżej zupa. Z kolei pomidory z puszki to wygodna alternatywa dla świeżych pomidorów, szczególnie poza sezonem. Ich zastosowanie, tak jak w przypadku soczewicy, pozwala zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków. Zachęcamy do wykorzystania w praktyce przepisu na zupę soczewicową z pomidorami, która nie tylko rozgrzeje, ale również dostarczy wielu ważnych w okresie jesiennym składników odżywczych.

Jesienna zupa soczewicowa z pomidorami

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 240 g zielonej soczewicy w zalewie BIO Naura
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry BIO Naura
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, a następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszając, podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę i wymieszać. Wlać rosół bądź bulion i zagotować. Dodać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (w razie potrzeby, soczewica była w solonej zalewie). Gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Dodać krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu zamieszać. Kiedy ziemniaki są miękkie, odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz mleczkiem kokosowym. Podawać w głębokich talerzach z grzanką pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!

    polecane

    3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

    3 bezglutenowe propozycje na drugie śniadanie

    Jesteś w natłoku obowiązków i nie masz czasu na pełnowartościowe drugie śniadanie w pracy, szkole lub na uczelni? Czy dodatkowo dokucza Ci nietolerancja glutenu, a może od dziecka jesteś na ścisłej diecie bezglutenowej? Niezależnie od tego z jakich powodów unikasz...

    Kolorowe tortille na szybki obiad

    Kolorowe tortille na szybki obiad

    Wracasz zmęczony po ciężkim dniu do domu i chciałbyś coś przekąsić? Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, zrobić szybkie porządki i w końcu ugotować obiad dla całej rodziny! W momencie, w którym każda minuta jest na wagę złota...

    Przekąski na ostatni piknik lata

    Przekąski na ostatni piknik lata

    Zawsze trochę nam szkoda żegnać się z latem i wakacjami, szczególnie że są takie krótkie! Zbliża się ostatni weekend tego lata pogoda nam dopisuje, więc pora na ostatni w tym sezonie piknik! Warto zadbać o odpowiednie okoliczności i sprawić, żeby to pożegnanie lata...