Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym – przysmak każdego dziecka
Większość dzieci uwielbia makaron w sosie pomidorowym. Bardzo często danie to jest wymieniane w menu dziecięcym i podawane w towarzystwie mielonego mięsa, tworząc spaghetti bolognese. Aby nieco zmodyfikować formę podania posiłku, podajemy przepis na przygotowanie makaronu z pulpecikami w sosie pomidorowym. Ten obiad pokocha każde dziecko (i dorosły)!
U dzieci bardzo często obserwuje się niechęć do pomidorów… Rozwiązaniem tego problemu może być podawanie tego warzywa w formie passaty, która jest częściej akceptowana przez najmłodszych. Co więcej, zamknięta jest w wygodnej, szklanej butelce, co jest ekologiczne. Dodatkowym atutem jest wydajność passaty, gdyż gotowy sos jest gęsty, pozbawiony skórek i pestek. Passata pomidorowa znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków. Doskonale sprawdza się właśnie jako baza sosów, ale również zup, w tym tradycyjnej lubianej przez wszystkich – pomidorowej.
Do przygotowania tego dania użyjcie makaronu pełnoziarnistego (ma więcej składników mineralnych od tradycyjnego pszennego), mięsa z indyka (zawiera pełnowartościowe białko i niewielkie ilości tłuszczu w porównaniu do mięsa wieprzowego) oraz twardego włoskiego sera (z uwagi na walory smakowe i jedno z lepszych źródeł wapnia w diecie).
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym – przepis na rodzinną porcję
- 1 ziemniak,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 mała cebula,
- posiekana natka pietruszki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 ml Passaty BIO Naura,
- kilka listków bazylii,
- ok. 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
- świeżo starty parmezan lub ser grana padano,
- sól,
- pieprz,
- mąka pszenna do obtoczenia pulpecików.
Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować. Odcedzić i rozgnieść praską. Do zmielonego mięsa dodać obraną i startą na drobnej tarce (lub drobno pokrojoną) cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić ręką, dodając puree ziemniaczane, po szczypcie soli i pieprzu oraz jajko. Wilgotnymi dłońmi odrywać kęsy mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w mące. W międzyczasie nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente. Kiedy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z olejem, stopniowo wykładać pulpeciki i smażyć w odstępach, do czasu aż będą dobrze zrumienione. Po dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron, pomagając sobie łopatką. W sumie smażymy przez ok. 10-15 minut. Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików na jedną stronę. W wolne miejsce wlać passatę pomidorową, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po zagotowaniu, przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli jest za gęsty, można stopniowo rozcieńczać go wodą pozostałą z odlania makaronu. Pulpeciki podawać z makaronem oraz posypać tartym serem na wierzchu.