Tradycyjne przepisy świąteczne w zdrowej, smacznej wersji

gru 2, 2022

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznych potraw. Nie obejdzie się bez ryb, polskich pierogów, roślinnych przysmaków i masy słodkości! Pora nadać tradycyjnym potrawom odrobinę lekkości – nasze propozycje są zdrowe, smaczne, a co najważniejsze nie dodadzą Ci nadprogramowych kilogramów po świętach.

BŁYSKAWICZNY WEGAŃSKI BARSZCZ WIGILIJNY 

Zastanawiasz się czy tradycyjny barszcz wigilijny można wykonać w wegańskiej wersji? Mamy dla Ciebie łatwy, a jednocześnie bardzo smaczny sposób na wege barszcz „last minute”! Wystarczy, że zaopatrzysz się w 100% naturalny sok z buraka marki Naura. Sok produkowany jest bez dodatku cukru, co powoduje, że doskonale sprawdza się jako baza do zup.

Do przygotowania barszczu potrzebujesz:

  • 1 l wody
  • 2 kostki warzywne Naura
  • 750 ml ekologicznego soku z buraka Naura
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku Ten Smak
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta różowej soli himalajskiej reVito

Sposób wykonania:

Zagotuj wodę z dodatkiem kostek rosołowych, a następnie powoli wlej do niej sok z buraka. Zupę dopraw octem, czosnkiem, solą oraz majerankiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Gotowy barszcz przelej do miseczek, posyp koperkiem i ciesz się jego niepowtarzalnym smakiem!

Pamiętaj, jeżeli masz dużą rodzinę, zaopatrz się w dwa soki i zrób podwójną porcję barszczu!

ŚWIĄTECZNY BIGOS WEGAŃSKI

Klasyczny bigos to z pewnością danie mięsne, którego weganie unikają jak ognia. Wystarczy jednak kilka prostych modyfikacji, aby zmienić je w pełnowartościową i pyszną wegańską potrawę. Bazą jest przecież kapusta, która z odrobiną charakterystycznych przypraw, tofu i grzybami może stworzyć danie w 100% roślinne i zająć honorowe miejsce na świątecznym stole każdego weganina.

Do przygotowania rodzinnej porcji potrzebne Ci będą:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 500g białej kapusty
  • 500 ml bulionu roślinnego
  • 100 ml soku z kapusty Bio Food
  • jedna cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Olandia
  • 7 śliwek 
  • 10 g suszonych grzybów
  • szklanka ugotowanej zielonej soczewicy Biolife
  • 200 g wędzonego tofu
  • sól himalajska Purella
  • 4 łyżeczki przyprawy do bigosu Ten Smak

Sposób przygotowania:

Cebulkę podpraż na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Dodaj posiekaną kapustę, sok i bulion, a następnie grzyby, przyprawy oraz śliwki. Całość należy dusić przez 90 minut (lub dłużej). Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę i pokrojone w kostkę tofu.

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM

Pierogi nie należą do najbardziej dietetycznych dań podczas Wigilii, ale nie wyobrażamy sobie, żeby na świątecznym stole zabrakło tego symbolu polskiej kuchni. Przerobiliśmy przepis tak, żebyś mógł zaoszczędzić kilka kalorii na poczet deseru. Pszenną mąkę zamieniliśmy na zdrowszą – pełnoziarnistą, a tuczące ziemniaki na szpinak! Zestaw ten dopełnia ser, ale u nas jest to feta, która dodatkowo wyostrza smak pierogów.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej reVito

Farsz:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 60 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto połącz i zagnieć. Na patelni na odrobinie oleju rzepakowego zeszklij cebulkę i czosnek, a następnie dodaj szpinak. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem i dodaj pokruszony ser. Ciasto rozwałkuj, wykrój z niego okręgi i nadziewaj puszystym farszem. Gotowe pierogi ugotuj w lekko osolonej wodzie.

 RYBA PO GRECKU

W święta nie może zabraknąć ryby! Według tradycji to symbol nowego życia i chrześcijaństwa. My postawiliśmy w tym roku na dorsza i to w bardzo świątecznej wersji. Mimo nazwy to typowe polskie danie, które przygotowujemy raz w roku, w wyjątkowy wigilijny wieczór. Sprawdź nasz sposób na wigilijną rybkę pływającą w warzywach.

 

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • 800 g dorsza
  • 500 g marchewki
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g passaty pomidorowej Naura
  • 1 kostka rosołowa warzywna Naura
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół do ryb Ten Smak
  • natka pietruszki w dużej ilości

Sposób przygotowania:

Dorsza pokrój na kawałki, przypraw solą i pieprzem, a następnie ugotuj na parze. Możesz ją również zgrillować. Cebulę oraz pora posiekaj i zeszklij na oleju w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj starte na tarce warzywa i zalej odrobiną wody. Dodaj przyprawy i wymieszaj z passatą. Tak przygotowanym sosem polej rybę i udekoruj pietruszką.  

 

KUTIA

Wielu z Was nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej, słodkiej kutii. Podobno obok kompotu z suszu to najpopularniejsze wigilijne danie. Kutia to słodka potrawa na bazie ziaren zbożowych z dodatkiem bakalii i obowiązkowo dużą ilością maku. Brzmi jak świetnie zbilansowane danie. Zobacz jak je przygotować, żeby było jeszcze zdrowsze – łap nasze wskazówki!

Do przygotowania ciasta niezbędne będą:

  • 100 g suchego maku
  • 200 g pęczaku Biolife
  • 150 g ciemnego syropu z agawy reVito
  • 100 g rodzynek Biolife
  • 100 g orzechów włoskich Biolife
  • 1 łyżka błonnika witalnego reVito
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy

Sposób wykonania jest bardzo prosty!

Pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu, a mak sparz wrzącą wodą. Ugotowane elementy połącz z posiekanymi bakaliami oraz błonnikiem i polej aromatycznym syropem.

NISKOKALORYCZNY SERNIK Z CYNAMONEM

Choć w klasycznej wersji smakuje doskonale, to zachęcamy Cię do eksperymentowania z przepisem i stworzenie nowej, niepowtarzalnej wersji sernika. My postanowiliśmy nieco „odchudzić” klasyczny przepis, tak żebyś mógł cieszyć się smakiem pozostałych smakołyków, które wylądują na świątecznym stole. Zrezygnowaliśmy z cukru i kruchego spodu, bo to zbędne kalorie. Sam sernik jest puszysty i lekki jak chmurka.

Do przygotowania ciasta niezbędne będą:

  • 400g (2 kostki) sera twarogowego
  • 300g (2 opakowania) serka kremowego
  • 3 jajka + 2 białka jajek
  • 1 budyń waniliowy Naura
  • 1 szklanka erytrytolu reVito

Sposób wykonania jest bardzo prosty!

Sery wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Ubij żółtka z erytrytolem i dodaj do nich masę twarogową, a następnie mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Ciasto przelej do okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę. Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, zostaw do ostygnięcia, dzięki temu zachowa swoją puszystą strukturę. Na koniec nasz magiczny składnik –  całość posyp świeżo startym cynamonem a masz gwarancję, że nie tylko sernik, a cały dom będzie pachniał!

ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z MANGO

Piernik to faworyt wśród świątecznych wypieków i absolutny „must have” na wigilijnym stole. Długo szukaliśmy odpowiedniego, nieskomplikowanego przepisu, który możesz wykonać na ostatnią chwilę. Udało się! Ciasto jest wilgotne, miękkie o intensywnym smaku i zapachu. A co najważniejsze – możesz upiec je tuż przed świętami! Wilgotność piernika gwarantuje dodanie musu z mango, który nadaje ciastu miękkości.

Do przygotowania ciasta niezbędne będą:

  • 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej Biolife
  • 1 szklanka mleka lub napoju sojowego Bio Zen
  • 1 jajko lub substytut jajka Cultured Foods
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego Olandia
  • 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego Królowa Pszczół
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego Biolife
  • 3 łyżki puree z mango 100% owoców BobSnail
  • 2 łyżki kakao Biolife
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • świąteczne przyprawy Ten Smak: pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej lub 2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika

Sposób wykonania jest bardzo prosty!

Wrzuć wszystkie składniki w podanej kolejności do misy, a następnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Powstałe ciasto przelej do formy na keks, pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Czas pieczenia to 40 minut.

Wskazówki:

Ciasto możesz przełożyć pozostałą częścią puree z mango to sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze!

Chcesz bardziej podkręcić przepis? Roztop pół tabliczki czekolady w kąpieli wodnej, polej nią gotowe ciasto i posyp ulubionymi orzechami.

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC

Osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać glutenu również znajdą coś słodkiego na świątecznym stole Takie Zdrowe! Kilka modyfikacji wystarczyło do zmiany tradycyjnego makowca w bezglutenową wersje. Takie ciasto zachwyci wszystkich miłośników bezglutenowych wypieków!

Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą:

  • 200g mielonego maku
  • 1 szklanka ksylitolu Biolife
  • 5 jaj
  • 125g oleju kokosowego 
  • 4 łyżki mąki ryżowej Biolife
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubij z ksylitolem. Dodaj do nich rozpuszczony olej, mąki, proszek do pieczenia i mak oraz starte na tarce jabłka. Masę wyłóż na przygotowaną wcześniej tortownicę, pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Wskazówka:

Do masy makowej możesz dodać także ulubione orzechy i suszone owoce!

TOFURNIK

W naszym Takim Zdrowym menu kolejna propozycja dla Wegan. Dla tych wszystkich, którzy całkowicie wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego mamy doskonałą alternatywę tradycyjnego, świątecznego sernika – TOFURNIK. Ciasto jest aksamitne, kremowe i wręcz rozpływa się w ustach. Zadowoli zarówno zwolennika kuchni roślinnej, jak i każdego poszukiwacza nowych oraz zdrowych smaków.

Jak wykonać kruchy spód ciasta w minutę? Potrzebujesz do tego:

  • 100 g kruchych ciasteczek wegańskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Do zrobienia masy potrzebujesz:

  • 2 kostki tofu
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • pół szklanki cukru lub ksyliotlu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatki: ulubione owoce, bakalie lub orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera razem z roztopionym olejem kokosowym. Pokruszony spód wysyp na tortownicę, odpowiednio dociśnij, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia.
  2. Składniki masy zmiksuj na bardzo gładki mus. Następnie przełóż na wcześniej przygotowany spód.
  3. Tofurnik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 120°C i piec jeszcze przez 45 minut.

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Serduszka, gwiazdki i choinki, małe oraz duże, z polewą lub bez – nieważne, w jakiej formie pierniczki to obowiązkowy punkt świątecznego programu! Nie każde pierniki wymagają pieczenia z miesięcznym wyprzedzeniem. Nasze, sprawdzone ciasteczka będą aromatyczne, pyszne i bardzo mięciutkie od razu po upieczeniu!

Do przygotowania pierniczków dla całej rodziny potrzebne Ci będą:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego Celico
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 100 g masła
  • ½ szklanki erytrytolu reVito
  • 1 łyżeczka cynamonu Ten Smak
  • 1 łyżeczka imbiru Ten Smak
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Miód podgrzej w garnku z erytrytolem i przyprawami. Odstaw do ostudzenia, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wykrawaj pierniczki za pomocą świątecznych foremek. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 6 minut.

Chcesz żeby Twoje choinki z piernika nabrały soczystej zielonej barwy bez użycia sztucznych barwników? Wystarczy, że do lukru dodasz odrobinę chlorelli, a polewa nabierze świątecznego koloru!

Składniki na zielony lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chlorelli Purella Superfoods

    polecane

    Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

    Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

    Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

    Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

    Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

    Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

    Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

    Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

    Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...