Kawa po koreańsku, dalgona coffee, czy cold brew – każdego roku powstaje nowy viralowy przepis na sezonową kawę mrożoną. Tego lata króluje cafe Affogato, czyli lody zatopione w esencjonalnym espresso. Wszystkie te propozycje łączy jedno – są pyszne, poprawiają nam nastrój i dodają energii, niezależnie od pory roku, dnia tygodnia i aktualnej pogody. Jednym słowem kawa to nieodłączny element naszej diety i obalając mity, podkreślamy, że to napój bardzo zdrowy! Obfituje w antyoksydanty, pobudza umysł i wzmacnia koncentrację. Latem, kiedy panują upały na ratunek przychodzi kawa mrożona! Musimy być jednak czujni, bo niejednokrotnie ten wakacyjny przysmak może być dla nas żywieniową pułapką. Podwójna porcja lodów, bita śmietana, a to wszystko polane podwójnym syropem czekoladowym – taki koktajl to nawet 500 kcal! Chcąc utrzymać piękną sylwetkę i wspierać nasze nawyki żywieniowe, warto sięgnąć po zdrowszą alternatywę! Dziś mamy dla Ciebie aż dwie propozycję na pyszną i zdrową kawę mrożoną – białą oraz czarną!
Składniki na czarną kawę mrożoną:
- podwójne espresso
- niemal cała szklanka lodu
- pół szklanki schłodzonej wody
- 2 łyżeczki ciemnego syropu z agawy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Do długiej szklanki wrzuć czekoladę, polej syropem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, a wszystko to zalej świeżo przygotowanym espresso. Następnie dodaj lód i dopełnij zimną wodą.
Składniki na białą kawę mrożoną:
- podwójne espresso
- niemal cała szklanka lodu
- pół szklanki schłodzonego mleka
- 2 łyżeczki jasnego syropu z agawy
- 1 gałka lodów waniliowych
- szczypta cynamonu
Do szklanki wypełnionej lodem, wlej mleko, dodaj syrop oraz lody i całość zalej kawą. Wierzch posyp cynamonem.
Przydatna wskazówka!
Możesz pominąć słodkość jeżeli nie lubisz słodkiej kawy, ale dodatek syropu z agawy sprawia, że nabiera niesamowitej karmelowej głębi i daje prawdziwego energetycznego „kopa”.