Arbuz to wśród owoców król lata, który dodaje wakacjom smaku i koloru. Cześć z Was uważa wręcz, że wakacyjne przyjęcia bez arbuza nie mają sensu. Nic więc dziwnego, że na półmetku wakacji, dokładnie trzeciego dnia sierpnia przypada Światowy Dzień Arbuza. Owoc ten co sezon niezmiennie bije rekordy popularności i każdego lata zdobywa nowe umiejętności! Sałatka z arbuzem, czy lody nie robią już na nikim wrażenia, ale arbuz może nas zaskoczyć jako steak, składnik sushi, lub chłodnik! Postawimy dziś na ten ostatni, bo tego lata właśnie orzeźwiające zupy podbiły nasze serca. Niezależnie czy w sorbecie, czy w zupie arbuz namiesza trochę w smaku i z pewnością doda daniom oryginalności.
Składniki:
- 1 czerwona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych
- 1 obrany zielony ogórka
- 1 butelka passaty pomidorowej Naura
- 350 g miąższu arbuza, schłodzonego, bez pestek, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli himalajskiej różowej reVito
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
Na oliwie podpraż szalotkę z czosnkiem, tak żeby uwolniły swój wyjątkowy smak. Następnie przełóż do dużego blendera, dodaj paprykę, ogórka oraz passatę i zmiksuj składniki na jedwabisty krem. Dodaj 2/3 porcji arbuza i kontynuuj miksowanie. Na koniec dopraw przyprawami. Chłodnik podawaj z pozostałymi cząstkami arbuza i udekoruj pietruszką bądź listkami jarmużu. Koniecznie schłodź w lodówce tuż przed podaniem.
Zdrowa wskazówka:
Poszalej ze składnikami i stwórz własny, niepowtarzalny chłodnik. Dodaj do miksu rzepę, rzodkiewkę, pomidora albo owoce: jabłko, gruszkę lub brzoskwinię. Im więcej zdrowych składników, tym lepiej! Wciąż mało oryginalnie? Wrzuć do zupy nasiona chia, czarnuszkę lub posyp płatkami drożdżowymi – będzie jeszcze zdrowiej i jeszcze smaczniej! Wszystkie te superfoodsy znajdziesz w marce reVito.