[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najzdrowszych metod przedłużenia trwałości żywności. Podczas procesu kiszenia, cukry proste zawarte w surowych warzywach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom psucia się żywności – to taki swego rodzaju naturalny konserwant. Kwas mlekowy i bakterie odpowiedzialne za proces kiszenia są dla nas zbawienne w kontekście odporności. Konkurują z patogenami chorobotwórczymi, nie dopuszczając do ich namnażania i działania. Kiszone warzywa zachowują też inny, cenny składnik wspierający układ immunologiczny – witaminę C, której jesienią potrzebujemy jak ognia!
Kiszenie jest więc świetną formą przetwarzania warzyw i aż trudno uwierzyć, że tak niewiele produktów przerabiamy właśnie w ten sposób. Czy wiesz, że kiszonki możemy przygotować praktycznie ze wszystkiego? Dziś to udowodnimy! Puszczamy wodze fantazji i przechodzimy do kiszenia!
Kiszone pomidory z chrzanem
- koszyczek pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
 - 1/2 główki czosnku
 - 2 baldachimy kopru
 - mały korzeń chrzanu pokrojony w słupki
 - połowa cebuli pokrojonej w pióra
 - 1 łyżeczka gorczycy
 - około 1 litr zimnej wody
 - 1 łyżka soli kamiennej
 
Kiszona pietruszka z kurkumą
- 3 duże pietruszki
 - 1/2 główki czosnku
 - 2 baldachimy kopru
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1 łyżeczka gorczycy
 - około 1 litr zimnej wody
 - 1 łyżka soli kamiennej
 
Kiszona dynia z cynamonem i goździkami
- mała dynia hokkaido
 - 1/2 główki czosnku
 - 2 baldachimy kopru
 - kawałek korzenia chrzanu
 - 1 laska cynamonu
 - 5 goździków
 - około 1 litr zimnej wody
 - 1 łyżka soli kamiennej
 
Jak prawidłowo przeprowadzić proces kiszenia?
- Pietruszkę i dynie obierz ze skórki. Warzywa umyj i pokrój na cząstki lub w kostkę.
 - Główkę czosnku przekrój na pół w poprzek. Wygląda znacznie atrakcyjniej i smak uwalnia się zdecydowanie lepiej.
 - Warzywa i dodatki wkładamy do dużego słoja w taki sposób, żeby ściśle zapełnić cały słoik. Następnie zalej warzywa zimną, posoloną wodą.
 - Zakręć mocno słoik i pozostaw w ciepłym miejscu.
 - Jeżeli chcesz przyspieszyć kiszenie – dodaj do zalewy odrobinę soku z ogórków kiszonych lub kawałek ogórka. W ten sposób dostarczysz bakterii, które wspomogą cały proces.
 
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
				