Gdy upały dają się we znaki, koniecznie należy zadbać o odpowiednie nawodnienie. Podstawę wypijanych płynów powinna stanowić woda, jednak koktajle stanowią ciekawe urozmaicenie diety. Do ich przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które w sezonie są najsmaczniejsze. Z kolei cytrusy nadadzą napojom egzotycznego twistu. W oczekiwaniu na wysokie temperatury możemy zawczasu przygotować owocowe kostki lodu, które w upał wrzucimy do chłodnej wody i w mgnieniu oka przygotujemy naturalny napój.
Arbuzada
- Arbuz – ½ kg
- Cytryna – 1 szt.
- Syrop z agawy jasny reVito – 2 łyżki
- Woda – 150 ml
- Kostki lodu
- Listki mięty
Miąższ z arbuza przekładamy do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny, syrop z agawy i blendujemy. Przecedzamy przez sitko i uzupełniamy wodą oraz lodem. Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Domowy sprajt
- Cytryna – 1 szt.
- Limonka – 2 szt.
- Syrop jabłkowy BIO reVito – 2 łyżki
- Woda gazowana – 1 l
- Kostki lodu
Sok wyciśnięty z cytrusów połącz z syropem jabłkowym. Do mieszanki dodaj wodę gazowaną, wszystko wymieszaj. Podawaj z plasterkiem limonki i kostkami lodu.
Koktajl brzoskwiniowy
- Płatki owsiane – 2 łyżki
- Brzoskwinia – 1 szt.
- Syrop orkiszowy BIO reVito – 2 łyżki
- Mleko 2% – 1 szklanka
- Jogurt naturalny – 5 łyżek
Płatki owsiane zalać małą ilością gorącej wody, odstawić pod przykryciem na około 10 minut. Namoczone płatki zmiksować z brzoskwinią, syropem daktylowym, mlekiem i jogurtem. Podawać schłodzone.
Owocowe kostki lodu
- Ulubione owoce jagodowe, np. maliny, poziomki, jagody, porzeczki
- Listki mięty
- Woda
Dorodne i kształtne owoce po umyciu umieszczamy w pojemnikach na lód i zalewamy mineralną wodą. Uważnie wstawiamy do zamrażalnika. Gdy owocowe kostki są gotowe, wrzucamy je do szklanki. Warto pamiętać, że napój nabierze owocowego smaku dopiero po całkowitym rozpuszczeniu się lodu.