Młode ziemniaczki z koperkiem to letni klasyk, którego nie może zabraknąć na wakacyjnym stole. Utarło się przekonanie, że jak jesteś na diecie, to powinieneś zrezygnować z ziemniaków. Czy słusznie? Czy ziemniaki faktycznie tuczą? Okazuje się, że niekoniecznie! 100 gramów ziemniaków zawiera około 80 kcal, czyli jeden duży ziemniak to wartość około70 kcal. Nie ma wątpliwości, że to dodatek dużej ilości masła sprawia, że powstaje bardzo kaloryczne danie. Dlatego, jeżeli z niego zrezygnujemy możemy sobie pozwolić na kilka okazałych ziemniaczków. W naszej wersji masełko zamieniliśmy na tzatziki, czyli grecki sos na bazie jogurtu i zielonych ogórków, doprawiony czosnkiem oraz koperkiem – bo koperek i młode ziemniaczki to duet idealny, którego nie może go zabraknąć w naszym daniu.
Składniki:
- młode ziemniaczki
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- świeżo mielony pieprz do posypania
- szczypta soli himalajskiej różowej reVito
- 1 łyżka oleju lnianego reVito
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ogórka i czosnek posiekaj drobno i połącz z pozostałymi składnikami. Jeszcze ciepłe ziemniaczki polej sosem i zajadaj ze smakiem.
Kilka dietetycznych wskazówek, które sprawią, że nasze danie będzie jeszcze zdrowsze!
- Nie obieraj młodych ziemniaków, ich skórka jest delikatna, więc nie będzie przeszkadzać podczas jedzenia. Skórka zawiera cenne składniki mineralne, takie jak jod, żelazo wapń.
- Jeżeli nie wyobrażasz sobie młodych ziemniaczków bez masła, to chociaż część zamień na tłoczony na zimno olej, np. konopny. Do roztopionego masła dolej olej – zachowasz smak, a zyskasz wartości odżywcze, takie jak kwasy omega 3 i 6.
- Im więcej różnych ziół i warzyw tym lepiej! Najlepiej będą komponować się sezonowe nowalijki: rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, natka pietruszki. Pokrój wszystko drobno i posyp danie, idealnie skomponuje się to z sosem tzatziki.
- Potrzebujesz więcej energii i białka? Dodaj do zestawu jajko w koszulce – taka forma będzie najlżejsza, a zarazem dostarczy ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
- Jogurt możesz wymienić na zsiadłe mleko lub kefir, jeżeli chcesz zachować klasyczny format dania. Wszystkie napoje fermentowane pełnią podobną funkcję – dbają o nasz układ pokarmowy. Zsiadłe mleko oraz kefir mają nieco ostrzejszy smak niż jogurt – wybierz ten, który lubisz najbardziej.