1 października obchodziliśmy Światowy Dzień Wegetarianizmu, z tej okazji warto wspomnieć o produktach z rodziny takie zdrowe, które doskonale uzupełniają dietę wegetarian. W ramach naszego cyklu Moje takie zdrowe przedstawiamy grupę produktów idealnie komponujących się z dietą wegetarianina. Przypominamy, że wegetarianie to osoby, które rezygnują przede wszystkim z mięsa oraz drobiu i ryb. Dalej w ich diecie może występować mleko i przetwory mleczne oraz jajka.
Wegetarianie poszukują przede wszystkim zamienników mięsa. Zdecydowanie najlepszymi zamiennikami mięsa są strączki i produkty z nich powstałe. To dodatkowo zdrowsza alternatywa, pełna roślinnego białka, prozdrowotnego błonnika i potrzebnych naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych. Fasola, bób albo soczewica – mamy wiele możliwości, wszystkie tak samo zdrowe i pyszne. Polecamy wszystkim lekką soczewicę, która jest dobrze trawiona przez nasz organizm. Wybieraj dobrej jakości strączki ekologiczne, np. Naura. W ofercie tej marki znajdziesz wysokiej jakości strączki w wersji suchej – soczewica czerwona, brązowa i ciecierzyca, z której zrobisz popularny i pożywny hummus. Jeżeli nie masz dużo czasu na gotowanie, możesz skorzystać z gotowego rozwiązania, jakim są strączki w puszce – w Naurze dostępna jest zarówno soczewica jak i ciecierzyca.
Mówiąc o alternatywnych źródłach białka nie sposób nie wspomnieć o soi! Soja to z pewnością pozycja obowiązkowa każdego wegetarianina, ze względu na bardzo dobre jakościowo białko. Soja najlepiej smakuje kiedy powstanie z niej tofu. Marka Naura stworzyła wędzone tofu, które nie musi być przechowywane w warunkach chłodniczych, gdyż produkt jest sterylizowany i pakowany próżniowo. Tofu pokrojone w plastry można smażyć, grillować lub na surowo dodawać bezpośrednio do potrawy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, wegańskich burgerów i farszów. W Naurze dostępne jest nie tylko tofu w kostce, ale również w formie pożywnej pasty. Do wyboru jest smalczyk z tofu i pasta francuska – na bazie tofu i musztardy.
Strączki to nie tylko składnik dobrej kolacji, czy obiadu, ale doskonała baza zdrowych przekąsek. Mowa o chipsach i chrupkach powstających z roślin strączkowych – to znacznie zdrowsza alternatywa dla kukurydzianych czy ziemniaczanych klasyków. Dla wegan i wegetarian, którzy poszukują alternatywnych źródeł białka to znakomita wiadomość i absolutny must have w zakupowym koszyku. Polecamy Ci szczególnie Lentil Chips Naura. To zdecydowanie propozycja dla zdrowo zakręconych, gdyż etykieta prezentuje się wzorowo. Powstają bez szkodliwych dodatków do żywności. Chrupkie kąski nie zawierają glutaminianu monosodowego, a wyrazisty smak uzyskiwany jest dzięki odpowiednio dobranej kompozycji aromatycznych przypraw. Smażone są w wysokiej jakości oleju rzepakowym. Lentil chips znajdziesz w trzech bardzo mocnych smakach: cheddar, zielona cebulka i wasabi. Podobny koncept proteinowych przekąsek proponuje marka Milzu, są to chrupki Veggy Crush Hemp Crunch na bazie szarego grochu z dodatkiem białka z konopi. Niebanalne składniki, innowacyjna metoda produkcji i wyjątkowa chrupkość to cechy, które wyróżniają ten produkt na rynku zdrowych przekąsek. Chrupki nie zawierają dodatku zbóż, ani ziemniaków, dzięki czemu mają w sobie aż 15% białka.
Jak już zadbamy o odpowiednią podaż białka, to warto pomyśleć o wartościowych źródłach tłuszczu. Rezygnując z tłustych ryb powinniśmy znaleźć roślinną alternatywę, bogatą w kwasy omega-3. Doskonałym źródłem tych kwasów są oleje roślinne szczególnie olej lniany i olej konopny. Oba te oleje znajdziesz w ofercie reVito. To nie jedyne źródła omega-3 dostępne w ofercie tej marki – sięgnij również po siemię lniane lub nieco nowocześniejsze nasiona chia, również obfitujące w prozdrowotne kwasy tłuszczowe omega-3.
Marka reVito w swoim portfolio ma wiele produktów dedykowanych wegetarianom i weganom. Warto wspomnieć choćby o płatkach drożdżowych, czyli roślinnym zamienniku parmezanu oraz syropach z agawy zamiennikach miodu. Oba te produkty zostały stworzone z myślą o weganach – osobach, które w swojej diecie zupełnie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale docenią je również dbający o zdrowie wegetarianie. .