Słynna feta pasta to przepis, który określany jest już viralem, co oznacza, że aktualnie bije rekordy popularności i to nie bez powodu! Wszystko za sprawą TikToka, na którym opublikowano wyjątkowo łatwy i szybki przepis na makaron z greckim serem. Z naszej perspektywy jest też bardzo zdrowy, a co najważniejsze to wyjątkowo smaczny sposób na obiad dla całej rodziny. W tym śródziemnomorskim daniu Grecja spotyka się z Włochami dając nam wyjątkowe połączenie smaku, z którym bardzo się polubicie tej jesieni. Lekko ostra, słona i przyjemnie krucha feta jest jednym z symboli greckiej kuchni. Znamy ją głównie z greckiej sałatki podawanej na zimno, ale okazuje się, że równie dobrze smakuje zapieczona, najlepiej w asyście słodkich pomidorów. Jak w kilku krokach zrobić popularną feta pastę? Wystarczy opakowanie klasycznego greckiego sera, dobra oliwa, czosnek i pomidorki cherry. Po ich zapieczeniu otrzymujemy niezwykle kremowy sos, do którego doskonale pasuje dobry włoski makaron, oczywiście ugotowany w stylu al dente.
Składniki:
- 1 kostka oryginalnej greckiej fety
- 500 – 700 g pomidorków cherry
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gałązki świeżego tymianku lub bazylii
- szczypta grubo mielonej soli himalajskiej reVito
- świeżo mielony pieprz
- 300 g włoskiego makaronu Spaghetti Liguori
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym na środku połóż fetę, a w około poukładaj pomidory i cały przekrojony wzdłuż czosnek. Wszystko polej oliwą, przypraw i posyp ziołami. Skrupulatnie przygotowane danie wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu całość rozgnieć na pomocą widelca i wymieszaj. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu i jeszcze ciepły wymieszaj ze świeżym, pomidorowym sosem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Kilka cennych wskazówek:
- Jeżeli chcesz, żeby Twoje danie było jeszcze bardziej odżywcze dodaj do pieczenia 200 g łososia pokrojonego w kostkę – doskonale pasuje i sprawi, że danie będzie bardzo dobrym źródłem białka.
- Jasny makaron Spaghetti możesz wymienić na wersję pełnoziarnistą, a w dodatku ekologiczną – polecamy makaron Liguori Integrale Farfalle z pełnego ziarna. Taki makaron ma znacznie więcej prozdrowotnego błonnika, co oznacza, że danie będzie jeszcze zdrowsze!