Masz ochotę na słodkie śniadanie, ale przejadła Ci się stara dobra owsianka? Mamy dla Ciebie alternatywę, która zrewolucjonizuje dotychczasowe spojrzenie na poranny posiłek. Skrupulatnie opracowany przepis na muffinki pozwoli Ci bez skrupułów cieszyć się łakociami. Podstawą śniadania wciąż będą zdrowe i pełne błonnika płatki owsiane, ale w nieco przyjemniejszej wersji niż klasyczna zupa mleczna. Recepturę skonstruowaliśmy tak, że Takie Zdrowe muffiny nie mają w sobie ani mąki, ani cukru!
Wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w domowej spiżarni. Potrzebujesz:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich Naura
- 2 łyżki nasion chia Naura
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 szklankę mleka
- 0,5 szklanki rodzynek
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczkę cynamonu
Wykonanie jest banalnie proste! Chyba już przyzwyczailiśmy Was do tego, że nasze przepisy zrobisz w kilka minut?
Mleko zmiksuj z bananami i jajkiem na gładką masę. Następnie wsyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki napełnij do 2/3 wysokości masą owsianą. Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Zdrowa wskazówka!
Jesteś weganinem, a masz ochotę na nasze muffiny? Nic straconego! Zamień kurze jajko na roślinną alternatywę vEGGs od Cultured Foods.