Wygląda na to, że za naszymi oknami słońce rozgościło się na dobre! A to oznacza jedno – oficjalnie rozpoczęcie sezonu piknikowego! Jak zwykle latem ulubioną rodzinną rozrywką staną się zabawy na świeżym powietrzu i wspólne pikniki. Jeżeli wspominamy już o pikniku, to momentalnie na myśl przychodzi nam kolorowy koszyk, po brzegi wypełniony smakołykami! Co zabrać ze sobą na piknik? Co upichcić dla rodziny? W tym tygodniu podpowiemy Ci jak zorganizować menu na weekendowy wypad za miasto.
Taka zdrowa sobota pełna będzie owoców!
Śniadanie: bajgle z makiem podane z łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem
2 śniadanie: wafelek kokosowy
Obiad: zapiekanka z kaszy jaglanej, przyprawiona czosnkiem niedźwiedzim
Do przygotowania zapiekanki potrzebne Ci będą:
- 1 szklanka kaszy jaglanej Naura
- 1 główka brokułów
- 1 żółtka papryka
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Ten Smak
- sól i pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuły należy podgotować przez 5 minut i podzielić na mniejsze cząstki, a paprykę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszaj, przypraw i umieść w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp parmezanem i piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do 175°C. Gotową zapiekankę polej odrobiną oliwy z oliwek.
Podwieczorek: chlebek bananowy naładowany orzechami
Przepis na ciasto, które z łatwością możesz zabrać na piknik, dostępny jest tutaj.

Kolacja: chipsy chlebowe podawane z adżyką klasyczną
Zdrowa niedziela wygląda w tym tygodniu znakomicie!
Śniadanie: muffinki owsiane
Przepis na śniadaniowe muffiny znajdziesz tutaj.

2 śniadanie: lemoniada z sokiem z granatu
Zmieszaj ze sobą: trzy szklanki wody gazowanej, pół szklanki soku z granatu, pół szklanki nasion granatu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 2 łyżki miodu – wymieszaj, a na koniec dodaj pomarańczę pokrojoną w plasterki i kostki lodu.
Obiad: gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem
Podwieczorek: smoothie kokos i mango i owocowa galaretka
Kolacja: Rollsy
Potrzebne Ci będą:
- 4 tortille pełnoziarniste
- 1 słoiczek hummusu marchewkowego Naura
- 2 szklanki rukoli
- 100 g szynki
- 100 g żółtego sera
Tortille posmaruj hummusem, poukładaj na nich składniki, zwiń w rulony i pokrój na kilkucentymetrowe krążki.
Taka Zdrowa lista zakupów:
Bajgle z makiem bezglutenowe Incola
Wafel kokosowy BIO Naura
Czosnek niedźwiedzi Ten Smak
Masło z nerkowców prażone Primavika
Chipsy chlebowe Barbecue Bon Chance
Pasta Adżyka klasyczna do mięs i wędlin Daryna
Płatki owsiane BIO Naura
Nasiona Chia BIO Naura
Sok z granatu BIO Naura
Gołąbki wege z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem Primavika
Przekąska jabłkowo-marchewkowa bez dodatku cukru BobSnail
Smoothie mango-kokos-cytryna bez dodatku cukru BobSnail
Hummus marchewkowy z wędzoną papryką BIO Naura