Najlepiej czy należy spożyć do?

mar 8, 2022

Trend zero waste od jakiegoś czasu zyskuje na popularności. Oznacza on jak najmniejsze generowanie odpadów, a tym samym ograniczenie zanieczyszczania środowiska. Wielu ludzi stara się racjonalnie podchodzić do kupowania żywności, to znaczy nabywać tyle, ile faktycznie potrzebują, aby uniknąć jej wyrzucania. Jednak marnowanie żywności to nadal poważny problem. Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności.

Termin „najlepiej spożyć przed (końcem)” odnosi się do jakości żywności. Przestrzegając wskazówek odnośnie warunków przechowywania zawartych na etykiecie produktu, żywność będzie się nadawała do spożycia nawet po upływie daty minimalnej trwałości. Warto zwrócić uwagę na to, że może nie mieć już tych samych walorów smakowych i zapachowych, barwy oraz konsystencji. Produktów z umieszczonym terminem „najlepiej spożyć przed (końcem)” nie musimy bezwzględnie wyrzucać, mimo przekroczenia tej daty.

Z kolei termin „należy spożyć do” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Jest to wskazówka o przydatności do spożycia przed wskazaną datą, po upływie której żywność przestaje być bezpieczna dla konsumenta i może zaszkodzić jego zdrowiu. Gdy data umieszczona na etykiecie minie, produkt bezwzględnie należy wyrzucić. Określenie „należy spożyć do” można często znaleźć na takich produktach jak: świeże ryby i mięso, produkty garmażeryjne, niepasteryzowane soki, mleko i nabiał. Należy również pamiętać, że umieszczona na opakowaniu data odnosi się wyłącznie do sytuacji, kiedy dany produkt był przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta (najczęściej zalecane są warunki chłodnicze, czyli w lodówce). W innym przypadku może być on nieprzydatny do spożycia znacznie wcześniej niż wskazywałaby to data wskazana na opakowaniu.

Warto również wiedzieć co wpływa na termin przydatności do spożycia. Jak już wspomniano, będzie to na pewno prawidłowe przechowywanie (np. warunki chłodnicze, suche i zacienione miejsce itd.). Po drugie, ważne jest również opakowanie w którym przechowujemy dany produkt. Świeżość na dłużej zachowa pieczywo przechowywane w lnianej ściereczce niż w plastikowej reklamówce. Swoją rolę mają tu również różne substancje konserwujące, takie jak sól, cukier i benzoesan sodu. Są one powszechnie stosowane jako konserwanty dodawane do produktów takich jak odpowiednio ogórki kiszone, dżem i ketchup, a tym samym wydłużające ich termin przydatności do spożycia.

Życie w duchu zero waste oznacza zmianę nawyków, aby na co dzień marnować mniej i żyć w sposób bardziej przyjazny środowisku – dla siebie, dla bliskich i dla planety.

    polecane

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...