Oberżyna, czy bakłażan? Jak określasz to przypominające fioletową gruszkę warzywo? Niezależnie od nazwy, musisz się zgodzić, że jest to produkt wszechstronny, bardzo smaczny i niewątpliwie kojarzy nam się z jesiennym klimatem. Popularny bakłażan króluje przede wszystkim na stołach Greków i zwolenników kuchni arabskiej. Oberżyna świetnie sprawdza się bowiem jako baza zapiekanek i orientalnych past. Pora udowodnić Ci, że równie dobrze smakuje w formie przystawki i to właśnie na taką potrawę dzisiaj postawiliśmy. Wiesz, jakie bakłażany wybrać, aby nasze danie wyszło wyśmienicie? Przede wszystkim te pochodzące z dobrego źródła. Jednym słowem postaw na ekologię! Warzywa ekologiczne są znacznie zdrowsze – dojrzewają na polach uprawnych bez pomocy nawozów sztucznych i bez chemicznych pestycydów. W związku z tym, z pewnością ucieszy Cię fakt, że wszystkie komponenty naszej dzisiejszej potrawy pozyskane zostały z upraw certyfikowanych.
Składniki potrzebne do wykonania kilkunastu roladek:
- 2 bio bakłażany
- 1 słoiczek ekologicznego pesto szpinak-pietruszka Rudolfs
- pół szklanki posiekanych, ekologicznych orzechów włoskich Biolife
- 150 g sera koziego bio
- odrobina dobrej ekologicznej oliwy extra virgin
- sól
Bakłażana dokładnie wymyj, pokrój wzdłuż na długie plastry o szerokości 0,5 cm i oprósz je solą. Odstaw na 15 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie plastry bakłażana osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przy użyciu patelni grillowej z obu stron, do momentu aż plasterki będą miękkie i pięknie przyrumienione. Na wystudzone plastry bakłażana nałóż porcję pesto, posyp odrobiną orzechów i połóż kawałek koziego sera. Wszystko razem zawiń i przebij wykałaczką. Postępuj tak samo z kolejnymi plastrami.