Soczewica idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Najpowszechniejszymi z nich są zupy. Dzisiaj proponujemy zupę z soczewicą i pomidorami na lekki i jednocześnie pełnowartościowy obiad. Soczewica wzbogaci naszą dietę w białko roślinne oraz błonnik. Korzystne jest również to, że nie będzie źródłem soli, tak jak większość tradycyjnych produktów w zalewie. Dzięki temu, że nie ma konieczności długiego gotowania soczewicy, całkowity czas przygotowania zupy nie powinien przekroczyć pół godziny – szybko, smacznie, zdrowo!
Składniki (4 porcje):
200 g soczewicy w zalewie BIO Naura
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry BIO Naura
500 ml bulionu warzywnego z kostki rosołowej BIO Naura
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki pietruszki
W szerokim garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę. Soczewicę odsączyć z zalewy i przełożyć do garnka. W tym momencie dodać także przyprawy: kurkumę, curry i ostrą paprykę, zamieszać. Wlać przygotowany bulion i zagotować. Dodać pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika, pod uchyloną pokrywką, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, w razie potrzeby, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z palnika i wymieszać ze śmietanką. Podawać w głębokich talerzach obsypane posiekaną zieleniną.
Zdrowa wskazówka!
Resztę opłukanej soczewicy przełóż do plastikowego pojemnika i zamroź – będziesz mieć gotową bazę do kolejnego obiadu.
Z kolei z pustej puszki możesz przygotować doniczkę zero waste – dokładnie ją umyj, osusz i włóż do niej sadzonkę wraz z ziemią. Aby eko doniczka wyglądała bardziej estetycznie, owiń ją cienkim jutowym sznurkiem – nada rustykalnego charakteru Twojemu wnętrzu.