Niejeden dietetyk wpisał już biały, rafinowany cukier na czarną listę. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na to, że jest to produkt, który w 100% składa się z sacharozy, a tym samym jedyne czego nam dostarcza, to puste kalorie. Wyobraź sobie, że jedna łyżeczka cukru to aż 20kcal! Dodatkowo, jest to produkt mocno przetworzony. W celu uzyskania jak najczystszej formy sacharozy, cukier poddaje się wielu skomplikowanym procesom chemicznym.
Na rynku pojawiło się wiele propozycji zamienników cukru, zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Sztucznym mówimy – dziękuję, za to naturalne przyjmujemy z rozkoszą! Przetestowaliśmy chyba wszystkie formy „słodzideł” dostępne na rynku i wybraliśmy dla Ciebie te najlepsze! Zapraszamy do zapoznania się z naszą słodką listą!
Ksylitol i erytrytol
Zaczynamy od naszych ulubieńców. Te składniki często widzisz w naszych zdrowych przepisach. Obie te substancje należą do grupy alkoholi cukrowych – składników naturalnie występujących w żywności, szczególnie w owocach. Strukturą i smakiem idealnie naśladują cukier, jednak są znacznie mniej kaloryczne! Jak znacznie? Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż sacharoza, a erytrytol praktycznie pozbawiony jest kalorii. Przyznasz, że to czyni z mnich idealny zamiennik popularnego białego cukru. Więcej na temat tych dwóch bohaterów, przeczytasz w naszym artykule.
Stewia
Magiczna roślina wykorzystywana i znana od wieków przez mieszkańców Środkowej i Południowej Ameryki. Jest aż 300 razy słodsza od sacharozy, a to absolutny rekord! Odpowiadają za to glikozydy stewiolowe – związki występujące w liściach rośliny. Doskonale sprawdzi się do domowych wypieków, ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury (w porównaniu do wielu sztucznych słodzików). Wystarczy szczypta, a ciasto będzie słodkie i pyszne!
Cukier kokosowy
Ta egzotyczna forma cukru pochodzi z Javy i pozyskiwana jest z pąków kwiatów kokosowych. Charakteryzuje się słodkim smakiem z lekką nutą karmelu i oczywiście kokosa. Karmelowy aromat cukru kokosowego znakomicie komponuje się ze świeżo parzoną kawą. Pamiętaj, że mimo naturalnego pochodzenia, to wciąż sacharoza, więc stosuj cukier kokosowy z rozwagą. Ogromnym plusem tego cukru jest fakt, że w porównaniu do jego białego kuzyna – nie jest rafinowany!
Syropy
Naturalne syropy owocowe są doskonałym zamiennikiem tradycyjnego białego cukru i alternatywą dla klasycznych produktów słodzących. Płynna, kremowa konsystencja zapewnia niezliczone możliwości zastosowania. Najpopularniejszym znanym Ci syropem jest z pewnością – syrop z agawy wytwarzany z wyciśniętego soku z rdzenia agawy. Ten zamiennik składa się przede wszystkim z fruktozy. Na rynku znajdziesz dwa rodzaje syropu z agawy: ciemny – naturalny syrop, który dodatkowo jest źródłem antyoksydantów i ma ciekawy karmelowy posmak oraz jasny – słodszy, oczyszczony z substancji dodatkowych.
Bardzo smaczną opcją jest również syrop daktylowy o karminowym kolorze, powstający w 100% z owoców. Czyż to nie wspaniałe – słodzić kawę owocami? Kolejna owocowa propozycja to syrop jabłkowy, otrzymywany w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku – obie propozycje idealnie sprawdzają się jako składnik deserów. Syropy produkowane są również z surowców z natury nie słodkich. Doskonałym tego przykładem jest delikatny w smaku i bogaty w glukozę syrop ryżowy. Dla poszukiwaczy nowych smaków mamy nowość na rynku syropów roślinnych – syrop orkiszowy. Charakteryzuje się intensywną pomarańczową barwą, a smakiem przypomina aromatyczny miód.
Syropy, szczególnie owocowe, mimo wysokiej słodkości, charakteryzują się znacznie wyższą zawartością składników mineralnych i antyoksydantów – w odróżnieniu do klasycznego cukru, który jest całkowicie ich pozbawiony. Wszystkie omawiane przez nas syropy znajdziecie w ofercie marki reVito i to w wersji najlepszej, czyli ekologicznej.
Monika Krauz – Kędzierska, Dietetyk Takie Zdrowe