Pankejki czyli naleśniki w wersji amerykańskiej! Zachodni kuzyni nieco różnią się od znanych nam płaskich ruloników. Grubych naleśników nigdy nie zawija się, tylko układa w stosy pulchnych placków, które polewa się syropem klonowym. Pankejki przypominają nasze polskie racuchy, ale są nieco zdrowsze, gdyż zawierają znacznie mniej tłuszczu. A jak sprawić, by były wyrośnięte i puszyste? To kwestia proporcji i doboru odpowiednich składników. Dziś podzielimy się z Tobą tą tajemną wiedzą. Przedstawiamy sprawdzony przepis na amerykański klasyk, ale w nieco bardziej egzotycznym wydaniu. Skoro ma być bardzo zdrowo, to do ciasta dorzucamy owocowe purée i to nie byle jakie, bo kremowe smoothie mango-kokos, które sprawi, że poczujesz się jak na śniadaniu w tropikach.
Składniki potrzebne do przygotowania całego stosu naleśników:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 saszetka smoothie mango-kokos Bob Snail
- 2 łyżki oleju rzepakowego
W jednej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki, a w drugiej zmiksuj mokre. Delikatnie połącz obie mikstury i wymieszaj w celu powstania gładkiej, puszystej masy. Placki smaż z obu stron na suchej patelni. Przewróć kiedy zobaczysz charakterystyczne bąbelki na powierzchni naleśnika.
Lubisz eksperymenty? W kolejnych próbach użyj pozostałych smaków z linii owocowych koktajli Bob Snail. Oferta jest niezwykle ciekawa, znajdziesz w niej również typowo polskie smoothie gruszkowo-jeżynowe, egzotyczne smoothie na bazie persymony i guawy, a także klasyczny koktajl bananowo-truskawkowy. Wszystkie doskonale zagrają w naszej recepturze.