Patent na odporność – imbir!

wrz 17, 2020

Astronomiczna jesień zbliża się wielkimi krokami.

Nie ma nic lepszego niż ulubiony, rozgrzewający napój oraz kawałek sycącego ciasta po ciężkim dniu pracy i intensywnym wysiłku fizycznym (Tak, Tak – pamiętajcie o nim!)  Sezon jesienno – zimowy mija szybko, a lato w bezlitosny sposób zweryfikuje kto pracował nad formą przez cały rok! ????  

Jesień to czas spadku odporności, o czym możesz przeczytać w poprzednim wpisie. W tym czasie z wielką chęcią sięgam po świeży korzeń Imbiru.  Imbir dzięki substancjom aktywnym (gingerol i zinferon) działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowy. To prawdziwy Super hero pośród żywności! Jak wykorzystuje imbir w sezonie jesiennym? Poznaj moje dwa ulubione przepisy z cyklu patent na odporność.

1. ROZGRZEWAJĄCY NAPAR Z IMBIRU

Lista składników:

  • 2 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • Szczypta cynamonu,
  • Sproszkowane Camu Camu Odporność BIO (doda extra porcję witaminy C)
  • 1 łyżka stołową miodu,
  • Sok z połowy cytryny,

Sposób przygotowania:

Imbir utrzyj (możesz go również pokroić – wersja dla leniwszych) na małych oczkach i przełóż do dużego kubka. Zalej imbir gorącą wodą (Odczekaj około 4-5 minut, aż woda lekko ostygnie a imbir się zaparzy). Dodaj świeży kardamon, cynamon, camu camu, miód oraz sok z cytryny.

 Tak przygotowany napar, najlepiej smakuje kiedy znajdziesz się na wygodniej kanapie, pod ciepłym kocem w towarzystwie sycącego jesiennego ciasta!

2. JESIENNY PLACEK Z IMBIREM I GRUSZKĄ

Lista składników:

  • 3 duże gruszki
  • 100 Ekologicznej Podlaskiej mąki orkiszowej BIO LIFE.
  • 100 g mączki migdałowej (mielone migdały)
  • łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (może być 1 cm świeżego imbiru, utartego na małych oczkach)
  • 80 g masła VEGE
  • 100 g cukru lub jego zamienników (np. Ksylitol)
  • 3 jaja lub 3 vEggS (1 veggs odpowiada 1 jaju kurzemu)
  • 50 g Ekologicznego imbiru kandyzowanego BIO LIFE
  • 30 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i imbir. Ten kandyzowany posiekaj w drobną kostkę razem ze wcześniej obranymi Gruszkami. Masło utrzyj wraz ze słodzidłem, dodając przy tym po 1 veggsie lub jaju. Następnie dosyp mąkę z proszkiem, cynamonem, imbirem oraz mielonymi migdałami.  Dodaj kandyzowany imbir i gruszki mieszając łyżką.  Całość przelej do tortownicy ( średnica 20 cm). Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-50 minut.

Na koniec ciasto posyp cukrem pudrem. Enjoy!

 

   

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...