Patent na odporność – imbir!

wrz 17, 2020

Astronomiczna jesień zbliża się wielkimi krokami.

Nie ma nic lepszego niż ulubiony, rozgrzewający napój oraz kawałek sycącego ciasta po ciężkim dniu pracy i intensywnym wysiłku fizycznym (Tak, Tak – pamiętajcie o nim!)  Sezon jesienno – zimowy mija szybko, a lato w bezlitosny sposób zweryfikuje kto pracował nad formą przez cały rok! ????  

Jesień to czas spadku odporności, o czym możesz przeczytać w poprzednim wpisie. W tym czasie z wielką chęcią sięgam po świeży korzeń Imbiru.  Imbir dzięki substancjom aktywnym (gingerol i zinferon) działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowy. To prawdziwy Super hero pośród żywności! Jak wykorzystuje imbir w sezonie jesiennym? Poznaj moje dwa ulubione przepisy z cyklu patent na odporność.

1. ROZGRZEWAJĄCY NAPAR Z IMBIRU

Lista składników:

  • 2 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • Szczypta cynamonu,
  • Sproszkowane Camu Camu Odporność BIO (doda extra porcję witaminy C)
  • 1 łyżka stołową miodu,
  • Sok z połowy cytryny,

Sposób przygotowania:

Imbir utrzyj (możesz go również pokroić – wersja dla leniwszych) na małych oczkach i przełóż do dużego kubka. Zalej imbir gorącą wodą (Odczekaj około 4-5 minut, aż woda lekko ostygnie a imbir się zaparzy). Dodaj świeży kardamon, cynamon, camu camu, miód oraz sok z cytryny.

 Tak przygotowany napar, najlepiej smakuje kiedy znajdziesz się na wygodniej kanapie, pod ciepłym kocem w towarzystwie sycącego jesiennego ciasta!

2. JESIENNY PLACEK Z IMBIREM I GRUSZKĄ

Lista składników:

  • 3 duże gruszki
  • 100 Ekologicznej Podlaskiej mąki orkiszowej BIO LIFE.
  • 100 g mączki migdałowej (mielone migdały)
  • łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (może być 1 cm świeżego imbiru, utartego na małych oczkach)
  • 80 g masła VEGE
  • 100 g cukru lub jego zamienników (np. Ksylitol)
  • 3 jaja lub 3 vEggS (1 veggs odpowiada 1 jaju kurzemu)
  • 50 g Ekologicznego imbiru kandyzowanego BIO LIFE
  • 30 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i imbir. Ten kandyzowany posiekaj w drobną kostkę razem ze wcześniej obranymi Gruszkami. Masło utrzyj wraz ze słodzidłem, dodając przy tym po 1 veggsie lub jaju. Następnie dosyp mąkę z proszkiem, cynamonem, imbirem oraz mielonymi migdałami.  Dodaj kandyzowany imbir i gruszki mieszając łyżką.  Całość przelej do tortownicy ( średnica 20 cm). Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-50 minut.

Na koniec ciasto posyp cukrem pudrem. Enjoy!

 

   

polecane

Vege lody dla małych Smakoszy

Vege lody dla małych Smakoszy

Coraz więcej rodziców zwraca uwagę na to, aby dobrze odżywiać swoje dzieci. Wiąże się z tym unikanie przetworzonej żywności bogatej w cukier. W lato na każdym rogu czyhają słodzone napoje gazowane, lemoniady i… lody. Dzieci uwielbiają lody i w czasie wakacyjnym...

Zdrowe nawyki na wakacjach

Zdrowe nawyki na wakacjach

Wakacje dla wielu z nas kojarzą się z beztroską i luzem. Zarówno jeśli chodzi o odpoczynek od szkoły i pracy, jak też rozluźnienie restrykcji żywieniowych. Chociaż chwilowe przymknięcie oka na dietę nie zniweczy dotychczas wypracowanych efektów, warto dbać o zdrowe...

Takie zdrowe dodatki na grilla

Takie zdrowe dodatki na grilla

Dodatki do grilla – przystawki, które zaostrzą apetyt gości. Grillowanie to świetny czas na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowanie oraz jedzenie pysznych dań. Jednak zanim na ruszcie zacznie skwierczeć, na stole postawić trzeba przekąski, które z...