Astronomiczna jesień zbliża się wielkimi krokami.
Nie ma nic lepszego niż ulubiony, rozgrzewający napój oraz kawałek sycącego ciasta po ciężkim dniu pracy i intensywnym wysiłku fizycznym (Tak, Tak – pamiętajcie o nim!) Sezon jesienno – zimowy mija szybko, a lato w bezlitosny sposób zweryfikuje kto pracował nad formą przez cały rok! ????
Jesień to czas spadku odporności, o czym możesz przeczytać w poprzednim wpisie. W tym czasie z wielką chęcią sięgam po świeży korzeń Imbiru. Imbir dzięki substancjom aktywnym (gingerol i zinferon) działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowy. To prawdziwy Super hero pośród żywności! Jak wykorzystuje imbir w sezonie jesiennym? Poznaj moje dwa ulubione przepisy z cyklu patent na odporność.
1. ROZGRZEWAJĄCY NAPAR Z IMBIRU
Lista składników:
- 2 cm świeżego korzenia imbiru,
- 3 ziarna kardamonu,
- Szczypta cynamonu,
- Sproszkowane Camu Camu Odporność BIO (doda extra porcję witaminy C)
- 1 łyżka stołową miodu,
- Sok z połowy cytryny,
Sposób przygotowania:
Imbir utrzyj (możesz go również pokroić – wersja dla leniwszych) na małych oczkach i przełóż do dużego kubka. Zalej imbir gorącą wodą (Odczekaj około 4-5 minut, aż woda lekko ostygnie a imbir się zaparzy). Dodaj świeży kardamon, cynamon, camu camu, miód oraz sok z cytryny.
Tak przygotowany napar, najlepiej smakuje kiedy znajdziesz się na wygodniej kanapie, pod ciepłym kocem w towarzystwie sycącego jesiennego ciasta!
2. JESIENNY PLACEK Z IMBIREM I GRUSZKĄ
Lista składników:
- 3 duże gruszki
- 100 Ekologicznej Podlaskiej mąki orkiszowej BIO LIFE.
- 100 g mączki migdałowej (mielone migdały)
- łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (może być 1 cm świeżego imbiru, utartego na małych oczkach)
- 80 g masła VEGE
- 100 g cukru lub jego zamienników (np. Ksylitol)
- 3 jaja lub 3 vEggS (1 veggs odpowiada 1 jaju kurzemu)
- 50 g Ekologicznego imbiru kandyzowanego BIO LIFE
- 30 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i imbir. Ten kandyzowany posiekaj w drobną kostkę razem ze wcześniej obranymi Gruszkami. Masło utrzyj wraz ze słodzidłem, dodając przy tym po 1 veggsie lub jaju. Następnie dosyp mąkę z proszkiem, cynamonem, imbirem oraz mielonymi migdałami. Dodaj kandyzowany imbir i gruszki mieszając łyżką. Całość przelej do tortownicy ( średnica 20 cm). Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-50 minut.
Na koniec ciasto posyp cukrem pudrem. Enjoy!