Znacie Bon Chance? Są to cienko pokrojone i wyjątkowo chrupiące plasterki, powstające z pszenno-żytniego chleba. Mają świetny skład, przez co stanowią smaczną przekąskę, na którą skusi się każdy zdrowy łasuch. Jak się okazuje sprawdzają się nie tylko jako przegryzka, ale też składnik wielu wykwintnych dań. Możesz zastąpić nimi grzanki w zdrowej sałatce, tym samym nadasz całemu daniu niebanalnej chrupkości. Z kolei zmielone stworzą aromatyczną panierkę, z której możesz wyczarować cuda. Sam zobacz jakie to proste i wypróbuj nasze sposoby na Bon Chance.
Lekka sałatka z chipsami chlebowymi Bon Chance
Składniki potrzebne do wykonanie 2 porcji:
- 1 opakowanie ciemnych chipsów chlebowych Bon Chance z czosnkiem
- 1 szklanka sałaty rukoli
- 1 szklanka młodego szpinaku
- połowa gruszki
- 80 g sera gouda
- połowa czerwonej papryki
- dwa plasterki czerwonej cebuli
- 1 cykoria
- 2 łyżeczki nasion chia
- dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
Składniki pokrój na różne formy tak, żeby sałatka prezentowała się znakomicie. Składniki ułóż fantazyjnie na talerzach i polej dressingiem.
Paluszki z cukinii w panierce chlebowej Bon Chance
Składniki potrzebne do przygotowania przystawki:
- 1 opakowanie jasnych chipsów chlebowych Bon Chance o smaku czosnkowym
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz – dla wzmocnienia smaku
Krążki chlebowe włóż do woreczka, zmiażdż za pomocą tłuczka i dodaj do nich parmezan – w ten sposób otrzymasz panierkę. Cukinię pokrój w słupki, posyp solą i pieprzem. Następnie obtocz w jajku i serowo-chlebowej panierce. Paluszki z cukinii możesz usmażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia – 30 minut. Chrupiąca przekąska świetnie komponuje się z jogurtem greckim.
Smacznego! ????