Nastał ten dzień w roku, w którym musimy pożegnać wakacje, a tym samym przywitać szkołę i powrócić do codziennych obowiązków. Zapewne wielu z Was wysyła dziś swoje pociechy do szkoły. A jak wspomnieliśmy o nauce, to nie możemy zapomnieć o pełnowartościowym drugim śniadaniu, które dzieciaki zabiorą ze sobą do plecaków. Jeżeli Twojemu dziecku znudziły się oklepane kanapki, to mamy znacznie lepszą alternatywę. Wszystkie kanapkowe dodatki zapakujemy w tortille i tak powstaną nowoczesne rollsy!
Do skomponowania rollsów potrzebujesz:
- pastę kanapkową – polecamy bogate w białko roślinne pasty Naura; do wyboru: tatar z tofu, smalczyk z tofu, pastę z tofu meksykańską i pastę z tofu francuską
- 2 tortille z ziarnami
- kilka listków sałaty
- pół papryki pokrojonej w słupki
- szczypiorek
Wykonanie jest tak proste jak zrobienie kanapki. Wystarczy rozsmarować pastę na tortilli, wyłożyć wybrane warzywa i zawinąć w rulon. Tak powstałe ruloniki pokrój na mniejsze części i ułóż w lunchboxie Twojego dziecka. Obiecujemy, że dzieciaki będą zachwycone.
W tej wersji nasz lunch będzie całkowicie wegański. Jeżeli chcesz wzbogacić danie o dodatkowe białko, dodaj kilka plasterków chudej szynki, żółtego sera lub łososia. Warzywa również możesz dobierać w zależności od preferencji.
Zdrowa wskazówka!
Rollsy nie są tylko dla dzieci – w Twoim lunchboxie będą prezentować się równie znakomicie. Zawijasy możesz wykorzystać też w formie przystawki na przyjęcie. Świetne jest to, że sam możesz decydować jakie składniki w nie zawiniesz!