Ryba po węgiersku
Filety z białej ryby podawane w sosie pomidorowym z papryką. Alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. Porcja degustacyjna dla czteroosobowej rodziny.
- 500 g filetów białej ryby np. dorsza
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka bulionu warzywnego z BIO kostki rosołowej warzywnej Naura
- 1 szklanka BIO passaty pomidorowej Naura
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki kminku, listek laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki do podania
Filety z ryby osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mące. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, obsmażać na raty. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do odsączenia tłuszczu z ryby. Umyć patelnię, wlać drugą porcję oleju i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Mieszając smażyć przez około 5 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę i co chwilę mieszając smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać przyprawy, wymieszać. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, przykryć i gotować przez około 5 minut. Dodać passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 5 minuty. Sos i kawałki ryby układać w półmisku warstwami. Posypać natką pietruszki, podawać na ciepło lub zimno.