Sos BBQ nie tylko do steka

kwi 28, 2021

Sezon grillowy oficjalnie uważamy za otwarty! Karkówka, kiełbaski czy wołowe burgery? Nieważne co ważne, że polane dużą ilością sosu Barbecue. Dymny zapach sosu momentalnie przywodzi nam na myśl letnie przyjęcia przy grillu. Okazuje się, że klasyczny sos BBQ pasuje nie tylko do mięsa, ale równie świetnie komponuje się z warzywami, a szczególnie burakami! Buraki z grilla to nie najlepszy pomysł, ale burgery buraczane to już iście wykwintna propozycja. Polecamy ten amerykańsko-polski duet, nie tylko weganom, ale wszystkim poszukiwaczom nowych smaków!

Do przygotowania burgerów dla całej rodziny, potrzebne Ci będą:

  • 2 szklanki tartych buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej, polecamy ekologiczną od Naury
  • 3 łyżki ziaren słonecznika i 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, polecamy ekologiczną od Naury
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka naszego sosu BBQ od Daryny
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

Niech Cię nie przerazi ilość składników, bo wykonanie jest banalnie proste!

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Tak przygotowanie składniki połącz z pozostałymi komponentami burgerów i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep kule, a następnie spłaszcz je – w takiej formie trafią na grill! Grilluj z każdej strony 10-15 minut, do momentu zarumienienia.

Z czym podawać buraczane burgery?

Na pełnoziarnistą bułkę nałóż sporą porcję sałaty, np. rukoli, następnie czerwoną cebulkę i ulubione warzywa, np. pomidora, rzodkiewkę, ogórka. Całość polej pysznym sosem Barbecue marki Daryna. Burger w takiej formie będzie w 100% wegański!

Wypróbuj też innych sosów Daryny! Produkty wyróżnia „czysta etykieta” i wybitny domowy smak, który z pewnością pokochają wszyscy. W ofercie znajdziesz też pyszne adżyki. Klasyczna Adżyka to również świetny sposób na szybki sos do grillowanych smakołyków. Pasuje zarówno do pieczonego bakłażana, jak i tradycyjnej polskiej karkówki.

 

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...