Przed nami najpopularniejszy weekend w całym roku – weekend majowy! Co Wy na to, żeby tym razem wzbogacić go o kilka zdrowych produktów? Jako że weekend jest wyjątkowy i spędzamy go zwykle na świeżym powietrzu, tematem przewodnim naszego cotygodniowego cyklu będzie grillowanie. Wskazówki dotyczące zdrowego grillowania znajdziecie tutaj. A dziś podpowiemy jakie produkty warto wykorzystać.
Sobotę przy grillu zaczniemy bardzo słodko!
Śniadanie: Granola z owocami
Przepis na słodką granolę w słoiczku znajdziecie tutaj. Jeżeli zaczynacie wojaże od rana, to takie śniadanie możecie zabrać ze sobą w drogę!
2 śniadanie: Owocowe przekąski: Smoothie gruszkowo-jeżynowe + ślimaczki jabłkowe Bob Snail
Obiad: Kolorowe szaszłyki z salsą z mango podawane podpieczoną bagietką
Do przygotowania szaszłyków potrzebne Ci będą:
- 2 filety z kurczaka
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 brokuł
- 1 cebula czerwona
- przyprawa do szaszłyków
- łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki pokrój w dużą kostkę, a następnie zamarynuj w przyprawach, syropie i oleju. Nadziewaj naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Czas grillowania: 15 minut.
Składniki salsy:
- 1 mango
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- łyżeczka posiekanej papryczki Jalapeño
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki soku z limonki
- łyżka oleju rzepakowego
Podwieczorek: Lemoniada z granatu
Wymieszaj szklankę soku z granatu z 3 szklankami wody mineralnej gazowanej i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, do tego dodaj 2 łyżeczki ksylitolu i pół szklanki ziarenek owocu granatu.
Kolacja: Grillowany bakłażan z serem feta, podawane z ostrą adyżką abchaską
Składniki marynaty do bakłażana:
- 1 szklanka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczki musztardy
Bakłażana przekrój na plasterki i posmaruj marynatą i grilluj przez 10 minut z każdej strony. Podawaj z pokruszoną fetą i sosem adżyka.
Niedziela – kontynuujemy majówkę przy grillu!
Śniadanie: Pełnoziarniste tortille z pastą ze szpinaku, indykiem i pomidorami.
Gotowe tortiile posmaruj pastą i ułóż na niej kawałki wędzonego indyka oraz plasterki pomidora. Tak przygotowane rollsy możesz zabrać ze sobą na piknik!
2 śniadanie: Chrupiące przekąski dla całej rodziny: Chipsy ziemniaczane o smaku barbecue, Chipsy chlebowe o smaku cebulowym, Chipsy kokosowe Słony Karmel
Obiad: Burgery wegańskie z sosem BBQ
Przepis na pyszne burgery znajdziesz tutaj.
Podwieczorek: Brownie z masłem orzechowym
Kolacja: Grillowana ryba chilli podawana z sosem leczo i gotowaną kaszą jaglaną
- 2 pstrągi
- 2 cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Posmaruj rybę wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek. Oprósz przyprawami. Do środka włóż gałązki tymianku, plasterki papryczki, czosnek i plastry cytryny. Zawiń papier do pieczenia i grilluj na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.
Taka zdrowa lista zakupów:
- Granola owsiana z czekoladą i truskawkami Inna Bajka
- Smoothie gruszkowo-jeżynowe bez dodatku cukru Bob Snail
- Przekąska jabłkowa z owoców bez dodatku cukru BobSnail
- Przyprawa do szaszłyków Ten Smak
- Sok z granatu BIO Naura
- Musztarda łagodna BIO Naura
- Pasta Adżyka abchaska do mięs i wędlin Daryna
- Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO 235 g Rudolfs
- Chipsy ziemniaczane o smaku barbecue 75 g Long Chips
- Chipsy kokosowe Słony Karmel Crispconut
- Chipsy chlebowe o smaku cebulowym Bon Joy
- Sos Barbecue Daryna
- Masło orzechowe firmowe 100% Primavika
- Kasza jaglana BIO Naura
- Sos Leczo Premium Daryna