Taki zdrowy weekend grillowy

kwi 29, 2021

Przed nami najpopularniejszy weekend w całym roku – weekend majowy! Co Wy na to, żeby tym razem wzbogacić go o kilka zdrowych produktów? Jako że weekend jest wyjątkowy i spędzamy go zwykle na świeżym powietrzu, tematem przewodnim naszego cotygodniowego cyklu będzie grillowanie. Wskazówki dotyczące zdrowego grillowania znajdziecie tutaj.  A dziś podpowiemy jakie produkty warto wykorzystać.

Sobotę przy grillu zaczniemy bardzo słodko!

Śniadanie: Granola z owocami

Przepis na słodką granolę w słoiczku znajdziecie tutaj. Jeżeli zaczynacie wojaże od rana, to takie śniadanie możecie zabrać ze sobą w drogę!

2 śniadanie: Owocowe przekąski: Smoothie gruszkowo-jeżynowe + ślimaczki jabłkowe Bob Snail

Obiad: Kolorowe szaszłyki z salsą z mango podawane podpieczoną bagietką

Do przygotowania szaszłyków potrzebne Ci będą:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • przyprawa do szaszłyków
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki pokrój w dużą kostkę, a następnie zamarynuj w przyprawach, syropie i oleju. Nadziewaj naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Czas grillowania: 15 minut.  

Składniki salsy:

  • 1 mango
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • łyżeczka posiekanej papryczki Jalapeño
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki soku z limonki
  • łyżka oleju rzepakowego

Podwieczorek: Lemoniada z granatu

Wymieszaj szklankę soku z granatu z 3 szklankami wody mineralnej gazowanej i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, do tego dodaj 2 łyżeczki ksylitolu i pół szklanki ziarenek owocu granatu.

Kolacja: Grillowany bakłażan z serem feta, podawane z ostrą adyżką abchaską

Składniki marynaty do bakłażana:

  • 1 szklanka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczki musztardy

Bakłażana przekrój na plasterki i posmaruj marynatą i grilluj przez 10 minut z każdej strony. Podawaj z pokruszoną fetą i sosem adżyka.

    Niedziela – kontynuujemy majówkę przy grillu!

    Śniadanie: Pełnoziarniste tortille z pastą ze szpinaku, indykiem i pomidorami.

    Gotowe tortiile posmaruj pastą i ułóż na niej kawałki wędzonego indyka oraz plasterki pomidora. Tak przygotowane rollsy możesz zabrać ze sobą na piknik!

    2 śniadanie: Chrupiące przekąski dla całej rodziny: Chipsy ziemniaczane o smaku barbecue, Chipsy chlebowe o smaku cebulowym, Chipsy kokosowe Słony Karmel

    Obiad: Burgery wegańskie z sosem BBQ

    Przepis na pyszne burgery znajdziesz tutaj.

    Podwieczorek: Brownie z masłem orzechowym

    Kolacja: Grillowana ryba chilli podawana z sosem leczo i gotowaną kaszą jaglaną

    • 2 pstrągi
    • 2 cytryny
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • papryczka chilli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • Sól i pieprz

    Posmaruj rybę wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek. Oprósz przyprawami. Do środka włóż gałązki tymianku, plasterki papryczki, czosnek i plastry cytryny. Zawiń papier do pieczenia i grilluj na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.

    Taka zdrowa lista zakupów:

    • Granola owsiana z czekoladą i truskawkami Inna Bajka
    • Smoothie gruszkowo-jeżynowe bez dodatku cukru Bob Snail
    • Przekąska jabłkowa z owoców bez dodatku cukru BobSnail
    • Przyprawa do szaszłyków Ten Smak
    • Sok z granatu BIO Naura
    • Musztarda łagodna BIO Naura
    • Pasta Adżyka abchaska do mięs i wędlin Daryna
    • Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO 235 g Rudolfs
    • Chipsy ziemniaczane o smaku barbecue 75 g Long Chips
    • Chipsy kokosowe Słony Karmel Crispconut
    • Chipsy chlebowe o smaku cebulowym Bon Joy
    • Sos Barbecue Daryna
    • Masło orzechowe firmowe 100% Primavika
    • Kasza jaglana BIO Naura
    • Sos Leczo Premium Daryna

    polecane

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

    Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

    Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...