Szybkie, wegańskie curry

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

Kuchnia indyjska obfituje w aromatyczne, ostre przyprawy, które niewątpliwie świetnie smakują, ale mają jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę – perfekcyjnie rozgrzewają! Jesteśmy przekonani, że właśnie tego Ci potrzeba w te jesienne, mroźne wieczory. Flagowym daniem wywodzącym się z Indii jest z pewnością curry. Przyznaj, najbardziej kojarzy Ci się w wersji z kurczakiem. Dziś nadeszła pora, żeby przełamać rutynę! Dzięki kilku modyfikacjom możliwe jest przygotowanie tego klasyka również w wersji wegańskiej. Nasze pełne smaku, aromatyczne curry na bazie soczewicy rozgrzeje Cię nawet w najchłodniejszy wieczór. Pomyśl tylko o tych smakach i wyobraź sobie nasze perfekcyjne danie… Czy już czujesz zapach orientalnych przypraw rozchodzący się po całym mieszkaniu?

Do przygotowania dania potrzebne Ci będą:

  • 1 biała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól oraz pieprz
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • ¾ szklanki soczewicy czerwonej Naura
  • pół szklanki wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • pęczek świeżej kolendry

Do dużego garnka lub woka wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę, czosnek, chili oraz imbir – podsmaż wszystko przez około 4 minuty. Następnie dodaj soczewicę, przyprawy oraz warzywa, a następnie zalej wodą oraz mleczkiem kokosowym i przykryj. Duś aż soczewica i warzywa staną się miękkie. Możesz dodać odrobinę więcej wody, jak zobaczysz, że wyparowała zbyt szybko. Podawaj z ryżem i dużą ilością aromatycznej kolendry. Smacznego! 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *