Tahina, tahini, pasta sezamowa, czy masło sezamowe? Czym właściwie jest ten tajemniczy składnik, który widnieje w składzie każdego hummusu? Tahini to podstawa kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej, to rodzaj pasty, powstałej z mielonych nasion sezamu indyjskiego. Pasta sezamowa jest popularna szczególnie w Afryce Północnej, Grecji, Izraelu, Turcji i Iraku, gdzie od tysięcy lat nadal jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, między innymi: hummusu, baba ghanoush i chałwy. ????
Kilka lat temu TAHINA weszła i na nasze polskie stoły, szturmem zdobywając serca miłośników sezamu. Do niedawna można było ją znaleźć wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, ale całe szczęście dziś dostępna jest już prawie w każdym sklepie. A jak smakuje? Jeśli lubisz smak nasion sezamu, to pokochasz również tahinę. Jest aromatyczna, kremowa, lekko orzechowa z nutą goryczy, która doskonale balansuje smak past warzywnych.
Co sprawiło, że tahini zyskało tak dużą popularność na całym świecie? Pasta sezamowa oprócz wyjątkowego smaku może pochwalić się również dobrym składem. Stanowi źródło steroli roślinnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w naturalny sposób pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dostarcza błonnika pokarmowego i dobrze przyswajalnego wapnia. Z tego względu tahini stało się nieodłącznym elementem diety wegan, którzy nie spożywają bogatych w wapń produktów mlecznych.
Tahini świetnie sprawdza się jako baza orientalnych sosów, np. do wegańskich burgerów. Doskonale komponuje się w kremowych zupach, między innymi z selera lub marchewki. Możesz dodać łyżkę pasty do owocowej owsianki lub pełnego witamin śniadaniowego koktajlu. Ze względu na formę pasty, jak niebanalny smak tahini ma ogrom zastosować, wciąż jednak najpopularniejszym jest stary dobry HUMMUS. Dzisiaj prezentujemy Wam hummus w naszej ulubionej wariacji – Z BATATEM.
Do wykonania pełnej miseczki hummusu z batatem potrzebujesz:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 duża puszka)
- połowę upieczonego lub ugotowanego batata, czyli słodkiego ziemniaka
- 3 łyżki tahini naturalnego Primavika
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- około 100 ml wody
Wykonanie jest wręcz banalne:
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładki krem.
Mamy dla Ciebie kilka pomocnych wskazówek:
- Hummus doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych warzyw. Pokrój w słupki marchewkę, pietruszkę i właśnie naszego batata, którego częściowo możesz dodać potem do hummusu.
- Jeżeli zamienisz batata na buraka to Twój hummus będzie różowy!
- Lubisz orientalne przyprawy? Dodaj szczyptę kuminu. ????