Tahini – tajemniczy składnik hummusu

gru 11, 2020

Tahina, tahini, pasta sezamowa, czy masło sezamowe? Czym właściwie jest ten tajemniczy składnik, który widnieje w składzie każdego hummusu? Tahini to podstawa kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej, to rodzaj pasty, powstałej z mielonych nasion sezamu indyjskiego. Pasta sezamowa jest popularna szczególnie w Afryce Północnej, Grecji, Izraelu, Turcji i Iraku, gdzie od tysięcy lat nadal jest głównym składnikiem tradycyjnych potraw, między innymi: hummusu, baba ghanoush i chałwy. ???? 

Kilka lat temu TAHINA weszła i na nasze polskie stoły, szturmem zdobywając serca miłośników sezamu. Do niedawna można było ją znaleźć wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, ale całe szczęście dziś dostępna jest już prawie w każdym sklepie. A jak smakuje? Jeśli lubisz smak nasion sezamu, to pokochasz również tahinę. Jest aromatyczna, kremowa, lekko orzechowa z nutą goryczy, która doskonale balansuje smak past warzywnych.

Co sprawiło, że ​​tahini zyskało tak dużą popularność na całym świecie? Pasta sezamowa oprócz wyjątkowego smaku może pochwalić się również dobrym składem. Stanowi źródło steroli roślinnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w naturalny sposób pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dostarcza błonnika pokarmowego i dobrze przyswajalnego wapnia. Z tego względu tahini stało się nieodłącznym elementem diety wegan, którzy nie spożywają bogatych w wapń produktów mlecznych.

Tahini świetnie sprawdza się jako baza orientalnych sosów, np. do wegańskich burgerów. Doskonale komponuje się w kremowych zupach, między innymi z selera lub marchewki. Możesz dodać łyżkę pasty do owocowej owsianki lub pełnego witamin śniadaniowego koktajlu. Ze względu na formę pasty, jak niebanalny smak tahini ma ogrom zastosować, wciąż jednak najpopularniejszym jest stary dobry HUMMUS. Dzisiaj prezentujemy Wam hummus w naszej ulubionej wariacji – Z BATATEM.

Do wykonania pełnej miseczki hummusu z batatem potrzebujesz:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 duża puszka)
  • połowę upieczonego lub ugotowanego batata, czyli słodkiego ziemniaka
  • 3 łyżki tahini naturalnego Primavika
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • około 100 ml wody

Wykonanie jest wręcz banalne:

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładki krem.

Mamy dla Ciebie kilka pomocnych wskazówek:

  1. Hummus doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych warzyw. Pokrój w słupki marchewkę, pietruszkę i właśnie naszego batata, którego częściowo możesz dodać potem do hummusu.
  2. Jeżeli zamienisz batata na buraka to Twój hummus będzie różowy!
  3. Lubisz orientalne przyprawy? Dodaj szczyptę kuminu. ???? 

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...