Taka zdrowa zupa ze słoika

sty 19, 2022

My Polacy uwielbiamy zupy! Są zdrowe, szybkie i zaliczają się do najbardziej uniwersalnych dań, dostępnych dla każdego. Te z dużą ilością warzyw i wartościowego białka spełniają funkcję sycącego posiłku. Smakują nam szczególnie zimą, bo rozgrzewają lepiej niż herbata! Z zupami występuje jeden podstawowy problem – zwykle robimy jej za dużo i nie mamy co z nią zrobić… Zgodnie z naszym noworocznym postanowieniem zero waste – nie możemy jej przecież wyrzucić! Nie masz pomysłu co zrobić z nadprogramową zupą? Zapakuj ją do słoika! Wekowanie to rozwiązanie idealne dla wszystkich zajętych i zabieganych, bo taką zupę możesz wykorzystać kilka dni później – jako zdrowy lunch lub późną kolację, kiedy wracasz wykończony po długim dniu z pracy. Jeśli nie dodasz do niej śmietany, jogurtu lub mięsa taka zupa wytrzyma nawet 14 dni!

Pamiętaj, że zupy w słoiku możesz dodatkowo poddać procesowi pasteryzacji. Jak to zrobić? Zawekowane słoiki z zupą należy zagotować. Po ostygnięciu, słoiki przechowuj w lodówce. Zabieg ten pozwala maksymalnie wydłużyć trwałość zupy w słoiku i zabić wszystkie potencjalne bakterie, a tym samym ograniczyć psucie się składników. Jak długo może stać zupa w słoiku, po tak przeprowadzonym procesie pasteryzacji? Szczelnie zamknięte słoiki pozwolą na przechowywanie zupy nawet do 2 miesięcy!

Wypróbuj nasz patent na przykładzie kremu z soczewicy. Sprawdzi się idealnie na zimowe wieczory – rozgrzewa, świetnie smakuje i jest niezwykle sycąca!

Krem z soczewicy

Składniki:

  • 1 kubek czerwonej soczewicy Naura
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionowe na bazie warzyw Naura
  • 2 łyżki oliwy Monterreal
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku Ten Smak
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku Ten Smak
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej Ten Smak
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów Naura
  • szczypta różowej soli himalajskiej reVito i pieprzu

Pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj przyprawy, soczewicę i zalej wszystko wodą. Gotuj aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodaj pomidory oraz mleko kokosowe, dopraw według swoich preferencji i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Nie zapomnij zawekować tego co zostanie Ci po obiedzie!

polecane

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona BIOchia: korzyści zdrowotne nasion chia i przepisy!

Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych superfoodów, ceniony za swoją wszechstronność i korzyści zdrowotne. Te małe nasiona mają zdolność absorbowania wody, co sprawia, że idealnie nadają się do przygotowywania niskokalorycznych puddingów i deserów. Zawierają...

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Sezon grillowy z marką Daryna – smak lata na Twoim talerzu

Lato to czas grillowania, spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz delektowania się pysznymi potrawami na świeżym powietrzu. Chcesz wzbogacić swoje letnie menu? Odkryj wyjątkowe produkty marki Daryna, które sprawią, że każde grillowanie stanie się kulinarnym świętem....

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Aloe Vera – odkryj zalety napojów aloesowych od reVito

Odkryj zalety napojów aloesowych Aloe Vera od reVito - naturalnych, zdrowych i orzeźwiających napojów, idealnych na oczyszczanie organizmu! Wysoka zawartość aloesu, brak dodatku cukru, różnorodne smaki i bogactwo witaminy C to tylko niektóre z korzyści. Wprowadź...