Taka zdrowa zupa ze słoika

sty 19, 2022

My Polacy uwielbiamy zupy! Są zdrowe, szybkie i zaliczają się do najbardziej uniwersalnych dań, dostępnych dla każdego. Te z dużą ilością warzyw i wartościowego białka spełniają funkcję sycącego posiłku. Smakują nam szczególnie zimą, bo rozgrzewają lepiej niż herbata! Z zupami występuje jeden podstawowy problem – zwykle robimy jej za dużo i nie mamy co z nią zrobić… Zgodnie z naszym noworocznym postanowieniem zero waste – nie możemy jej przecież wyrzucić! Nie masz pomysłu co zrobić z nadprogramową zupą? Zapakuj ją do słoika! Wekowanie to rozwiązanie idealne dla wszystkich zajętych i zabieganych, bo taką zupę możesz wykorzystać kilka dni później – jako zdrowy lunch lub późną kolację, kiedy wracasz wykończony po długim dniu z pracy. Jeśli nie dodasz do niej śmietany, jogurtu lub mięsa taka zupa wytrzyma nawet 14 dni!

Pamiętaj, że zupy w słoiku możesz dodatkowo poddać procesowi pasteryzacji. Jak to zrobić? Zawekowane słoiki z zupą należy zagotować. Po ostygnięciu, słoiki przechowuj w lodówce. Zabieg ten pozwala maksymalnie wydłużyć trwałość zupy w słoiku i zabić wszystkie potencjalne bakterie, a tym samym ograniczyć psucie się składników. Jak długo może stać zupa w słoiku, po tak przeprowadzonym procesie pasteryzacji? Szczelnie zamknięte słoiki pozwolą na przechowywanie zupy nawet do 2 miesięcy!

Wypróbuj nasz patent na przykładzie kremu z soczewicy. Sprawdzi się idealnie na zimowe wieczory – rozgrzewa, świetnie smakuje i jest niezwykle sycąca!

Krem z soczewicy

Składniki:

  • 1 kubek czerwonej soczewicy Naura
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionowe na bazie warzyw Naura
  • 2 łyżki oliwy Monterreal
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku Ten Smak
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku Ten Smak
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej Ten Smak
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów Naura
  • szczypta różowej soli himalajskiej reVito i pieprzu

Pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj przyprawy, soczewicę i zalej wszystko wodą. Gotuj aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodaj pomidory oraz mleko kokosowe, dopraw według swoich preferencji i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Nie zapomnij zawekować tego co zostanie Ci po obiedzie!

polecane

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

5 zdrowych przekąsek na zimowe wieczory

Smacznie, lekko i odżywczo! Zimowe wieczory to idealny czas na relaks przy ulubionym filmie, książce, wieczór planszówkowy lub chwile spędzone w gronie bliskich. To też doskonała okazja, by sięgnąć po zdrowe i smaczne przekąski, które dodadzą przyjemności tym chwilom....

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń!

Noworoczne postanowienia bez wyrzeczeń – Twoja droga do zdrowia i równowagi Nowy Rok to idealny moment, aby podjąć decyzje, które wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To czas nowych możliwości, w którym warto skupić się na wprowadzaniu małych, ale...

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Great Taste Award – prestiżowa nagroda dla makaronu Liguori!

Makaron Liguori został wyróżniony nagrodą Great Taste Award 2024 - to idealne podsumowanie doskonałego smaku i tradycji tej marki! W świecie kulinariów niewiele jest wyróżnień, które budzą tak duży podziw jak Great Taste Award. W połączeniu z ponad 200-letnią tradycją...