My Polacy uwielbiamy zupy! Są zdrowe, szybkie i zaliczają się do najbardziej uniwersalnych dań, dostępnych dla każdego. Te z dużą ilością warzyw i wartościowego białka spełniają funkcję sycącego posiłku. Smakują nam szczególnie zimą, bo rozgrzewają lepiej niż herbata! Z zupami występuje jeden podstawowy problem – zwykle robimy jej za dużo i nie mamy co z nią zrobić… Zgodnie z naszym noworocznym postanowieniem zero waste – nie możemy jej przecież wyrzucić! Nie masz pomysłu co zrobić z nadprogramową zupą? Zapakuj ją do słoika! Wekowanie to rozwiązanie idealne dla wszystkich zajętych i zabieganych, bo taką zupę możesz wykorzystać kilka dni później – jako zdrowy lunch lub późną kolację, kiedy wracasz wykończony po długim dniu z pracy. Jeśli nie dodasz do niej śmietany, jogurtu lub mięsa taka zupa wytrzyma nawet 14 dni!
Pamiętaj, że zupy w słoiku możesz dodatkowo poddać procesowi pasteryzacji. Jak to zrobić? Zawekowane słoiki z zupą należy zagotować. Po ostygnięciu, słoiki przechowuj w lodówce. Zabieg ten pozwala maksymalnie wydłużyć trwałość zupy w słoiku i zabić wszystkie potencjalne bakterie, a tym samym ograniczyć psucie się składników. Jak długo może stać zupa w słoiku, po tak przeprowadzonym procesie pasteryzacji? Szczelnie zamknięte słoiki pozwolą na przechowywanie zupy nawet do 2 miesięcy!
Wypróbuj nasz patent na przykładzie kremu z soczewicy. Sprawdzi się idealnie na zimowe wieczory – rozgrzewa, świetnie smakuje i jest niezwykle sycąca!
Krem z soczewicy
Składniki:
- 1 kubek czerwonej soczewicy Naura
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 2 kostki bulionowe na bazie warzyw Naura
- 2 łyżki oliwy Monterreal
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku Ten Smak
- 1 łyżeczka imbiru w proszku Ten Smak
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej Ten Smak
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów Naura
- szczypta różowej soli himalajskiej reVito i pieprzu
Pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj przyprawy, soczewicę i zalej wszystko wodą. Gotuj aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodaj pomidory oraz mleko kokosowe, dopraw według swoich preferencji i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Nie zapomnij zawekować tego co zostanie Ci po obiedzie!