TRADYCYJNY WIELKANOCNY ŻUREK
Do przygotowania prawdziwego żuru potrzebny Ci będzie zakwas! Jak zobaczysz jakie to proste, to z pewnością nigdy więcej nie kupisz gotowego zakwasu. Lećcie po dobrą mąkę, bo musicie go wykonać tydzień przed Wielkanocą!
Składniki zakwasu:
- 500 ml wody przegotowanej
- 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000 Naura
- 5 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Do wody dodaj mąkę żytnią wraz z obranymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i kuleczkami ziela angielskiego. Całość zamieszaj i przykryj ściereczką. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł fermentować. Słoiczek z zakwasem odstaw w ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie sprawdź, jak pracuje i delikatnie zamieszaj. Po 7 dniach zakwas będzie gotowy do użycia!
Do żurku będziesz potrzebować:
- 2 litry bulionu
- cały domowy zakwas na bazie mąki żytniej Naury
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki świeżo startego chrzanu
- sól, pieprz
U wegan to już wszystkie składniki. Jeżeli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz dodać 3 łyżki śmietanki, 200 g pachnącej, świątecznej kiełbasy, a na koniec obowiązkowe jajko.
Do gotującego się bulionu dodaj domowy zakwas, a następnie przypraw pozostałymi składnikami. Cebulkę, a także kiełbasę, jeżeli ją używasz, podsmaż na patelni, w ten sposób nabierze niesamowitego aromatu, który wzmocni smak zupy.

WEGAŃSKI PASZTET Z KALAFIORA
Jesteś na diecie wegańskiej i przy wielkanocnym stole czujesz się nieswojo, patrząc na mięsiwa? A może lubisz mięsne wyroby, ale w tym roku postanowiłeś oszczędzić wielkanocnego króliczka? Niezależnie od powodu, dla którego zrezygnowałeś z mięsnych frykasów, mamy dla Ciebie doskonały przepis na w pełni roślinny pasztet.
Do pasztetu potrzebujesz:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- 1 łyżkę oliwy
- pół szklani suchej kaszy jaglanej Naura
- pół szklanki pestek słonecznika Biolife
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 „jajko wegańskie” vEGGs Cultured Foods
- ząbek czosnku
- przyprawy Ten Smak: cynamon, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, papryka ostra
- sól i czarny pieprz
Obrane ziemniaki i różyczki kalafiora upiecz z odrobiną oliwy (220°C, 20 min), z kolei kaszę ugotuj. Całość wraz z pozostałymi składnikami – zmiksuj na gładką masę. Pasztet przełóż do foremek i piecz przez 35 – 45 minut w temperaturze około 200 °C.

JAJKA ZDROWO FASZEROWANE
Jajka z majonezem przechodzą do historii. Ustanawiamy nową świąteczną tradycję – jajka faszerowane musem ze szpinaku i awokado. Nowa, zielona przystawka jest wyjątkowo zdrowa i doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Składniki musu:
- 1 awokado
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła migdałowego Primavika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól oraz pieprz
Musu spokojnie wystarczy na 4 ugotowane jajka. Składniki wystarczy zmiksować. Świeży mus wyłóż na jajka przekrojone na pół i ciesz się niesamowitym smakiem.

JAJKA LAST MINUTE
Zapomniałeś o awokado? Mamy nadzieję, że jesteś fanem Rudolfs. W ofercie tej marki znajdziesz wyjątkowo świąteczną pastę buraczaną doprawioną chrzanem! Tutaj nic nie musisz miksować. Wystarczy, że jajka przetniesz na połówki i nałożysz na nie pastę. Podpowiadamy, że jajka najlepiej smakują posypane kiełkami rzodkiewki.

ŚWIĄTECZNY MAJONEZ
Na sklepowych półkach jest wiele majonezów, które nie są takie zdrowe i znaleźć w nich można prawdziwą tablice Mendelejewa. Jeżeli nie znalazłeś dobrego majonezu, to najlepiej wykonaj go sam. Masz pewność, z czego składa się domowy sos. Przekonamy Cię, że nie jest to tak trudne, jak wszyscy sądzą. Pamiętaj, że majonez wykorzystasz, przygotowując tradycyjną sałatkę jarzynową, bez której podobno święta wielkanocne nie zostają zaliczone.
Składniki:
- 1 jako
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej Naura
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego BIO Naturo
- szczypta pieprzu czarnego
- 350 ml oleju słonecznikowego
Jajko umyj i sparz wrzątkiem. Do jajka dodaj sól, ocet, musztardę i zacznij miksować. Najlepiej użyj do tego blendera, a składniki miksuj w wąskim i wysokim pojemniku. Powoli, cienkim strumieniem dolewaj do pojemnika olej. Kontynuuj ubijanie do momentu, aż otrzymasz kremowy, prawie biały majonez. Gotowy sos przełóż do słoiczka.

Jeśli w menu brakuje Ci już tylko pomysłów na desery i ciasta wielkanocne, to zostaw to nam. Znajdziesz tutaj najlepsze, sprawdzone przepisy na tradycyjnie słodkie Święta!