Taki zdrowy patent na Wielkanoc

kwi 12, 2022

Jeśli jesteś na diecie, starasz się dbać na co dzień o swoje zdrowie, ale boisz się, że dwudniowe Święta zaprzepaszczą dotychczas wypracowane efekty – ten poradnik jest dla Ciebie! Nasze rozwiązania są uniwersalne, ale równocześnie praktyczne i pomocne niezależnie od tego, jaki przyświeca Ci cel!

  1. Przede wszystkim wrzuć na luz i odpuść w te dwa dni liczenie kalorii i ważenie produktów – dla poprawy zdrowa mentalnego i radości ze Świąt.
  2. Wprowadź zdrowe zamienniki podstawowych tradycyjnych potraw Wielkanocnych – jak odchudzić majonez dowiesz się z dalszej części wpisu.
  3. Zwracaj uwagę na przerwy między posiłkami – żołądek musi mieć choć trochę czasu na trawienie.
  4. Zwracaj uwagę na etykiety produktów, które wkładasz do koszyka w ferworze Wielkanocnych zakupów – poświęć minutę dłużej na przeczytanie składu. Unikaj konserwantów w żywności, które podrażniają przewód pokarmowy.
  5. Nakładaj na talerz małe porcje – możesz spróbować wszystkiego, ale w mniejszych ilościach. Dobrym wyjściem będzie nakładanie na talerz 70-80% takiej ilości dań, która pojawiała się na nim dotychczas.

Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych

W przedświątecznej bieganinie łatwo jest o czymś zapomnieć. Gdy na chwilę przed Wielkanocą zapomnieliście o barwnikach do jajek, a sklepowe półki już świecą pustkami, z pomocą przychodzą naturalne, roślinne barwniki. Przygotujmy najpierw clue programu, czyli jajka! Weź tyle jajek, ile potrzebujesz (np. jedno dla każdego członka rodziny). Wybierz te z jasną, porowatą skorupką – lepiej się barwią. Ugotuj je na twardo, ale zadbaj o to, aby nie miały spękań na skorupkach.

Jako naturalnych barwników możesz użyć (ilości na 1,5 litra wody):

  • Sproszkowanej kurkumy – 3 łyżki – wymieszaj z wodą, zagotuj, ostudź,
  • Suszonych liści pokrzywy – 100 g – namocz je przez całą noc, rano gotuj przez 1 godzinę,
  • Sok z aronii Naura – namocz je przez całą noc, rano gotuj przez 1 godzinę,
  • Czerwonej kapusty – liście z połowy małej główki (ok. 200 g) – poszatkuj, zalej wodą i gotuj pół godziny.

Barwniki odcedź. Jeszcze gorące jajka włóż do gorących barwników i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut. Zostaw jajka w barwnikach na minimum 12 godzin (najlepiej całą noc). Następnie wyjmij je z wody, opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz posmarować je olejem, aby się błyszczały.

Zamienniki ciężkich składników w potrawach

Co roku w mediach obserwujemy spór – który majonez znanej marki wybrać? Nie musisz już się zastanawiać. Możesz go zrobić w domu, i to w wersji light. Nie oznacza to, że można jeść go bezkarnie, ale dania, np. sałatka jarzynowa przygotowana z jego dodatkiem, będą zawierały mniej tłuszczów, a co za tym idzie – będą dostarczały mniej kalorii.

Domowy majonez light (ok. 0,5 litrowy słoik)

  • 2 opakowania serka wiejskiego light (400 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą i obierz. Do blendera przełóż serek wiejski (łącznie ze śmietanką), pokrojone w kostkę jajko i musztardę. Blenduj do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłodź w lodówce.

1 łyżka (25 g) domowego majonezu light = 23 kcal, 1 g tłuszczów

1 łyżka (25 g) majonezu znanej marki = 166 kcal, 18 g tłuszczów

Pamiętaj, że świąteczne są dwa dni, a nie cały tydzień. Nie dojadaj resztek przez kolejny tydzień – prowadzi to do przejadania się. To najwyższy czas na zrobienie listy zakupów świątecznych – kup tyle, ile potrzebujesz, aby uniknąć wyrzucania żywności.

    polecane

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Przekąskowe bestsellery, czyli co zabrać ze sobą na domówkę

    Zbliżają się Andrzejki, a jak wiemy to czas magiczny, pełen wróżb i radosnych spotkań ze znajomymi. Warto już teraz zastanowić się, jak się do niego odpowiednio przygotować, ale najpierw powiedzmy sobie kilka słów o tym magicznym dniu! Andrzejki to tradycyjne polskie...

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Rozgrzewające jesienne herbaty

    Jak przetrwać jesienne załamanie pogody i pierwsze przymrozki, a w dodatku z lekką chandrą związaną z najkrótszymi dniami w roku? Mamy na to idealne rozwiązanie! Ulubiony kubek wypełniony po brzegi gorącą, aromatyczną herbatą. Taki złocisty napar momentalnie Cię...

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Moje takie zdrowe dla diabetyka

    Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest corocznie 14 listopada. To międzynarodowa inicjatywa mająca na celu zwiększenie świadomości na temat cukrzycy, jej przyczyn, objawów, leczenia i zapobiegania. Dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodową Federację...