Jeśli jesteś na diecie, starasz się dbać na co dzień o swoje zdrowie, ale boisz się, że dwudniowe Święta zaprzepaszczą dotychczas wypracowane efekty – ten poradnik jest dla Ciebie! Nasze rozwiązania są uniwersalne, ale równocześnie praktyczne i pomocne niezależnie od tego, jaki przyświeca Ci cel!
- Przede wszystkim wrzuć na luz i odpuść w te dwa dni liczenie kalorii i ważenie produktów – dla poprawy zdrowa mentalnego i radości ze Świąt.
- Wprowadź zdrowe zamienniki podstawowych tradycyjnych potraw Wielkanocnych – jak odchudzić majonez dowiesz się z dalszej części wpisu.
- Zwracaj uwagę na przerwy między posiłkami – żołądek musi mieć choć trochę czasu na trawienie.
- Zwracaj uwagę na etykiety produktów, które wkładasz do koszyka w ferworze Wielkanocnych zakupów – poświęć minutę dłużej na przeczytanie składu. Unikaj konserwantów w żywności, które podrażniają przewód pokarmowy.
- Nakładaj na talerz małe porcje – możesz spróbować wszystkiego, ale w mniejszych ilościach. Dobrym wyjściem będzie nakładanie na talerz 70-80% takiej ilości dań, która pojawiała się na nim dotychczas.
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych
W przedświątecznej bieganinie łatwo jest o czymś zapomnieć. Gdy na chwilę przed Wielkanocą zapomnieliście o barwnikach do jajek, a sklepowe półki już świecą pustkami, z pomocą przychodzą naturalne, roślinne barwniki. Przygotujmy najpierw clue programu, czyli jajka! Weź tyle jajek, ile potrzebujesz (np. jedno dla każdego członka rodziny). Wybierz te z jasną, porowatą skorupką – lepiej się barwią. Ugotuj je na twardo, ale zadbaj o to, aby nie miały spękań na skorupkach.
Jako naturalnych barwników możesz użyć (ilości na 1,5 litra wody):
- Sproszkowanej kurkumy – 3 łyżki – wymieszaj z wodą, zagotuj, ostudź,
- Suszonych liści pokrzywy – 100 g – namocz je przez całą noc, rano gotuj przez 1 godzinę,
- Sok z aronii Naura – namocz je przez całą noc, rano gotuj przez 1 godzinę,
- Czerwonej kapusty – liście z połowy małej główki (ok. 200 g) – poszatkuj, zalej wodą i gotuj pół godziny.
Barwniki odcedź. Jeszcze gorące jajka włóż do gorących barwników i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut. Zostaw jajka w barwnikach na minimum 12 godzin (najlepiej całą noc). Następnie wyjmij je z wody, opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Możesz posmarować je olejem, aby się błyszczały.
Zamienniki ciężkich składników w potrawach
Co roku w mediach obserwujemy spór – który majonez znanej marki wybrać? Nie musisz już się zastanawiać. Możesz go zrobić w domu, i to w wersji light. Nie oznacza to, że można jeść go bezkarnie, ale dania, np. sałatka jarzynowa przygotowana z jego dodatkiem, będą zawierały mniej tłuszczów, a co za tym idzie – będą dostarczały mniej kalorii.
Domowy majonez light (ok. 0,5 litrowy słoik)
- 2 opakowania serka wiejskiego light (400 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą i obierz. Do blendera przełóż serek wiejski (łącznie ze śmietanką), pokrojone w kostkę jajko i musztardę. Blenduj do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłodź w lodówce.
1 łyżka (25 g) domowego majonezu light = 23 kcal, 1 g tłuszczów
1 łyżka (25 g) majonezu znanej marki = 166 kcal, 18 g tłuszczów
Pamiętaj, że świąteczne są dwa dni, a nie cały tydzień. Nie dojadaj resztek przez kolejny tydzień – prowadzi to do przejadania się. To najwyższy czas na zrobienie listy zakupów świątecznych – kup tyle, ile potrzebujesz, aby uniknąć wyrzucania żywności.