Kuchnia hiszpańska kojarzy nam się ze słońcem, a jak słońce to i słodkie pomidory dojrzewające w pełnym jego blasku. Właśnie na pomidorach zbudowaliśmy nasz nowy weekend wakacyjny. Hiszpanie kochają też owoce morza, ryby, a także strączki i oliwki. Ulubionymi owocami są cytrusy, a do chrupania wybierają migdały – ich również nie zabraknie w naszym menu. Nie pozostało nam już nic innego, jak zaprosić Cię na pełen słońca weekend hiszpański!
Taka zdrowa sobota w wersji hiszpańskiej jest wyjątkowo kolorowa!
Śniadanie: wafle kukurydziane z pasztetem z pomidorów, zielonym ogórkiem i papryką
2 śniadanie: smoothie persymona-guawa
Obiad: łosoś z pesto, podawany z pieczonymi ziemniakami
Składniki ryby:
- 700 g łososia
- szczypta soli himalajskiej reVito
- pół słoiczka pasty warzywnej – szpinak z pietruszką Rudolfs
Rybę należy posolić, posmarować pesto i piec pod przykryciem w pierniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Podwieczorek: galaretka cytrynowa z biszkopcikami
Kolacja: kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem
Niedzielę przywitamy omletem pełnym warzyw!
Śniadanie: wegański omlet hiszpański ze szparagami, ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi
2 śniadanie: popcorn z niebieskiej kukurydzy + pomarańcza
Obiad: gazpacho
Składniki zupy:
- 1 passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo
- 1 papryka
- 1ogórek
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól i pieprz do smaku
Do passaty dodaj obrane i pokrojone w kawałki warzywa, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw. Tradycyjnie gazpacho podaje się schłodzone.
Podwieczorek: budyń z migdałami
Kolacja: granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem podawana z kefirem, pomidorami malinowymi i oliwkami
Taka zdrowa lista zakupów:
Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika
Smoothie persymona-guawa bez dodatku cukru BobSnail
Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO Rudolfs
Sól himalajska drobnoziarnista reVito
Galaretka o smaku cytrynowym BIO Naura
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi
Substytut jaj do omletu Cultured Foods
Popcorn z niebieskiej kukurydzy BIO Popcrop
Passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo
Ocet z białego wina BIO Naturo
Budyń o smaku waniliowym BIO Naura
Migdały BIO BioLife
Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka
Oliwki zielone bez pestek El Godo