Taki zdrowy weekend hiszpański

lip 16, 2021

Kuchnia hiszpańska kojarzy nam się ze słońcem, a jak słońce to i słodkie pomidory dojrzewające w pełnym jego blasku. Właśnie na pomidorach zbudowaliśmy nasz nowy weekend wakacyjny. Hiszpanie kochają też owoce morza, ryby, a także strączki i oliwki. Ulubionymi owocami są cytrusy, a do chrupania wybierają migdały – ich również nie zabraknie w naszym menu. Nie pozostało nam już nic innego, jak zaprosić Cię na pełen słońca weekend hiszpański!

Taka zdrowa sobota w wersji hiszpańskiej jest wyjątkowo kolorowa!

Śniadanie: wafle kukurydziane z pasztetem z pomidorów, zielonym ogórkiem i papryką

2 śniadanie: smoothie persymona-guawa

Obiad: łosoś z pesto, podawany z pieczonymi ziemniakami

Składniki ryby:

  • 700 g łososia
  • szczypta soli himalajskiej reVito
  • pół słoiczka pasty warzywnej – szpinak z pietruszką Rudolfs

Rybę należy posolić, posmarować pesto i piec pod przykryciem w pierniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Podwieczorek: galaretka cytrynowa z biszkopcikami

Kolacja: kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem

Niedzielę przywitamy omletem pełnym warzyw!

Śniadanie: wegański omlet hiszpański ze szparagami, ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi

2 śniadanie: popcorn z niebieskiej kukurydzy + pomarańcza

Obiad: gazpacho

Składniki zupy:

  • 1 passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo
  • 1 papryka
  • 1ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Do passaty dodaj obrane i pokrojone w kawałki warzywa, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw. Tradycyjnie gazpacho podaje się schłodzone.  

Podwieczorek: budyń z migdałami

Kolacja: granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem podawana z kefirem, pomidorami malinowymi i oliwkami

Taka zdrowa lista zakupów:

Wafle kukurydziane bez soli BIO Naura

Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika

Smoothie persymona-guawa bez dodatku cukru BobSnail

Pasta warzywna szpinak z pietruszką BIO Rudolfs

Sól himalajska drobnoziarnista reVito

Galaretka o smaku cytrynowym BIO Naura

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi

Substytut jaj do omletu Cultured Foods

Popcorn z niebieskiej kukurydzy BIO Popcrop

Passata pomidorowa z bazylią BIO Naturo

Ocet z białego wina BIO Naturo

Budyń o smaku waniliowym BIO Naura

Migdały BIO BioLife

Granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem Inna Bajka

Oliwki zielone bez pestek El Godo

polecane

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Wzbogać smak jesiennych potraw z sosami Daryna

Jesień to pora roku, która przynosi nam nie tylko złote liście i chłodniejsze wieczory, ale także ogromną inspirację do gotowania. To czas, kiedy chętniej sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające smaki, które otulają nas ciepłem i dodają energii w deszczowe dni. Produkty...

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Jesiennie inspiracje z BIO pastami od Naura

Nadeszła jesień, a wraz z nią natura obdarza nas bogactwem smaków i kolorów. W chłodne, deszczowe dni poszukujemy potraw, które rozgrzewają, dodają energii i jednocześnie są zdrowe. Właśnie dlatego produkty BIO od Naury mogą okazać się idealnym wyborem. Pasty te są...